zamknij
  • Do każdego zamówienia próbki gratis
  • Zwrot produktów nawet do 90 dni
  • Darmowa Dostawa

Kwas azelainowy

Kwas azelainowy- naturalnie występujący, organiczny kwas dikarboksylowy. Kwas azelainowy w kosmetyce ma działanie głównie przeciwtrądzikowe i rozjaśniające.

Ten naturalnie występujący w organizmie kwas z powodzeniem wykorzystywany jest w gabinetach kosmetycznych jako skuteczna substancja keratolityczna, złuszczająca obumarły naskórek, likwidująca przebarwienia, a także pomocna w leczeniu trądziku, zarówno pospolitego jak i różowatego.

Kwas azelainowy wykazuje działanie przeciwbakteryje (hamuje rozwój bakteri odpowiedzialnych za powstawanie trądziku), przeciwzapalne, hamuje rozkład łoju i lipidów, co zapobiega powstawaniu drażniących związków chemicznych, zaostrzających zmiany trądzikowe. Kwas ten likwiduje zaskórniki oraz zapobiega ich powstawaniu.

Dodatkowym atutem tego kwasu jest zdolność hamowania tyrozynazy, odpowiedzialnej za melanogenezę, czyli produkcję melaniny w skórze. Wiąże się to z likwidowaniem przez ten kwas przebarwień i zmian pigmentacyjnych. Skuteczny jest głównie w walce z melasmą, ostudami, plamami powstającymi po przebytych stanach zapalnych, a także w walce z przebarwieniami po oparzeniach i opryszczce. Nie posiada natomiast właściwości wybielających piegi.

Kwas azelainowy polecany jest nie tylko dla skór tłustych i trądzikowych, ale również atopowych, wrażliwych, czy płytko unaczynionych. Stosowany jest również w leczeniu łuszczycy i zapalenia mieszków włosowych. Kwas azelainowy nie powoduje podrażnień.

Świetnie odmładza i regeneruje, poprawia koloryt skóry, matuje ją i wygładza.
Aby kuracja kwasem azelainowym przyniosła zamierzony efekt, należy go stosować systematycznie.



 
 

PUBLIKACJE PRASOWEZobacz wszystkie

Akceptujemy płatności
Partnerzy
Google+