zamknij
  • Do każdego zamówienia próbki gratis
  • Zwrot produktów nawet do 90 dni
  • Darmowa Dostawa

Kwas glikolowy

Kwas glikolowy- zaliczany do alfahydroksykwasów (AHA). Kwas glikolowy powszechnie stosowany jest w kosmetyce i dermatologii w celu rozjaśnienia i wygładzenia cery.

Kwas glikolowy otrzymywany jest z trzciny cukrowej. Posiada szerokie spektrum działania. Posiada bardzo małą cząsteczkę, co powoduje jego ławe przenikanie w głąb warstwy rogowej naskórka.

Kwas ten złuszcza naskórek, rozluźnia wiązania międzykomórkowe, poprawia nawilżenie naskórka i zwiększa grubość jego żywych warstw. Powoduje wzrost biosyntezy ceramidów. Ponadto pobudza syntezę kolagenu i elastyny w skórze, wygładza drobne zmarszczki, ujędrnia, rewitalizuje. poprawia koloryt skóry, likwiduje przebarwienia, działa przeciwbakeryjnie. Polecany jest także w walce z cellulitem i rozstępami.

Odpowiednie stężenie tego kwasu powoduje:

  • złuszczenie powierzchownej warstwy naskórka i silne nawilżenie naskórka, pobudzenie aktywności fibroblastów, regenerację i odnowę komórkową (15%)
  • oczyszczenie skóry (np trądzikowej), nawilżenie, złuszczenie (25-35%)
  • silne złuszczenie, pobudzenie procesów regeneracyjnych w skórze właściwej(50-70%)

Korzystać z właściwości tego kwasu mogą osoby w każdym wieku. Może jednak powodować lekkie podrażnienia skóry.



 
 

PUBLIKACJE PRASOWEZobacz wszystkie

Akceptujemy płatności
Partnerzy
Google+