zamknij
  • Do każdego zamówienia próbki gratis
  • Zwrot produktów nawet do 90 dni
  • Darmowa Dostawa

Kwas kojowy

Kwas kojowy-substancja pozyskiwana ze specjalnego gatunku grzybów. Kwas kojowy ma zastosowanie w kosmetyce jako związek o działaniu depigmentacyjnym.

kwas ten jest produktem ubocznym grzybów Aspergillus i Penicillium. Badania wykazały, iż ma on działanie hamujące aktywność tyrozynazy(enzymu odpowiedzialnego w organizmie ludzkim za pigmentację). Kwas kojowy rozpuszcza się w wodzie i etanolu.

Kwas kojowy posiada właścowości głównie depigmentacyjne i rozjaśniające przebarwienia oraz widoczne oznaki fotostarzenia. Hamuje powstawanie nowych, a także działa antyseptycznie, nawilżająco i przeciwstarzeniowo. Kwas ten świetnie wyrównuje koloryt skóry, ponadto działa antyrodnikowo. Zabiegi z wykorzystaniem tego kwasu dają efekt przeciwzapalny i antytrądzikowy.

Wykorzystywany jest w produkcji preparatów nie tylko rozjaśniających skórę, ale rónież chroniących przed promieniowaniem UV.

Używa się go zazwyczaj w stężeniu od 1% do 4%.

Powyżej 1% może wywoływać reakcje alergiczne.



 
 

PUBLIKACJE PRASOWEZobacz wszystkie

Akceptujemy płatności
Partnerzy
Google+