zamknij
  • Do każdego zamówienia próbki gratis
  • Zwrot produktów nawet do 90 dni
  • Darmowa Dostawa

Kwas migdałowy

Kwas migdałowy-jeden z grupy kwasów AHA, swoją budową przypomina antybiotyk. Kwas migdałowy ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, głównie w leczeniu trądziku.

Należy do grupy alfahydroksykwasów(AHA). W środowisku naturalnym występuje w gorzkich migdałach, morelach i wiśniach.

Kwas migdałowy posiada szerokie zastosowaie w kosmetologii. Wykazuje najsilniejsze spośród wszystkich alfahydroksykwasów działanie bakteriobójcze. Stosowany jest w przypadku cery tłustej i trądzikowej, a także starzejącej się. Posiada dużą cząsteczkę, większą niż w przypadku kwasu glikolowego, a jego aplikacja nie powoduje podrażnień, dzięki czemu może być stosowany również w przypadku cery wrażliwej.

Najlepsze rezultaty przynosi 50% stężenie tego kwasu. Wykazuje on właściwości: stopniowo złuszczające, keratolityczne, a także hamuje łojotok, oczyszcza skórę z zaskórników, usuwa pierwsze objawy starzenia i fotostarzenia, wyrównuje koloryt skóry i delikatnie rozjaśnia.
Nie powoduje nadwrażliwości na promieniowanie UV, dzięki czemu może być stosowany również latem.
Można dostrzec także przeciwzapalne działanie tego kwasu, wygładzające i poprawiające napięcie skóry.

Podobnie jak w przypadku innych kwasów AHA, istnieją przeciwwskazania do stosowania kwasu migdałowego. Są to m.in. opryszczka, nowotwory skórne, stany zapalne skóry, świeże blizny, ciąża i laktacja, AZS i łuszczyca.

Zaleca się łączenie tego kwasu wraz z innymi peelingami chemicznymi.



 
 

PUBLIKACJE PRASOWEZobacz wszystkie

Akceptujemy płatności
Partnerzy
Google+