zamknij
  • Do każdego zamówienia próbki gratis
  • Zwrot produktów nawet do 90 dni
  • Darmowa Dostawa

Kwas mlekowy

Kwas mlekowy-jeden z metabolitów skóry i tkanki mięśniowej. Kwas mlekowy należy do kwasów AHA i jest stosowany w kosmetologii jako substancja złuszczająca.

Jest to związek nietoksyczny, całkowicie bezpieczny, metabolizowany do kwasu pirogronowego. Występuje naturalnie w organizmie ludzkim i jest składnikiem NMF (naturalny czynnik nawilżający skórę). Jego zawartość odnależć moża również we wszelkiego rodzaju kiszonkach i jogurtach. Kwas mlekowy jest średnioaktywny, w związku z czym zaleca się stosowanie go w połączeniu z innymi substancjami złuszczającymi.

Kwas ten oprócz działania peelingującego, wykazuje właściwości nawilżające, normalizujące proces rogowacenia, wygładzające skórę i poprawiające jej strukturę. Jest stosowany również w przypadku cer starzejących się, wrażliwych i odwodnionych. Stymuluje procesy ochronne skóry i wspomaga regenerację komórek. Kwas mlekowy dba o jędrność skóry dzięki swoim właściwościom pobudzającym fibroblasty do produkcji kolagenu i elastyny. Ponadto działa antybakteryjnie nie naruszając naturalnej mikroflory naskórka. Zapobiega tworzeniu się stanów zapalnych, oraz dba o utrzymanie prawidłowego poziomu pH skóry i okolic intymnych.

W odpowiednim stężeniu kwas mlekowy wspomaga usuwanie przebarwień. Jest stosowany również w przypadku łysienia, pobudzając cebulki włosów.
Polecany przede wszystkim dla cer tłustych, trądzikowych, poszarzałych, starzejących się, suchych i atroficznych, a także zniszczonych kąpielami słonecznymi. Kwas mlekowy skuteczny jest również w usuwaniu blizn i rozstępów.

Przeciwwskazania do stosowania kwasu mlekowego to przede wszystkim alergia, rozszerzone naczyka krwionośne, zbyt cienka skóra, stany zapalne skóry oraz łuszczyca.



 
 

PUBLIKACJE PRASOWEZobacz wszystkie

Akceptujemy płatności
Partnerzy
Google+