zamknij
  • Do każdego zamówienia próbki gratis
  • Zwrot produktów nawet do 90 dni
  • Darmowa Dostawa

Kwas salicylowy

Kwas salicylowy-jest betahydroksykwasem (BHA). Kwas salicylowy znajduje zastosowanie w dermatologii i kosmetologii jako skuteczny eksfoliant chemiczny.

Pozyskiwany jest drogą syntezy chemicznej, jednak występuje również w środowisku naturalnym, roślinnym. Działanie tego kwasu zależy od użytego stężenia. W stężeniu do 10% wykazuje działanie keratoplastyczne, natomiast w stężeniu powyżej 10% - keratolityczne. W postaci czystej, stężonej jest substancją drażniącą.

Kwas salicylowy stosowany jest w produktach do skóry i włosów. Posiada zdolność wnikania w głąb skóry i mieszków włosowych. Skuteczny jest w przypadku łojotokowego zapalenia skóry, działa przeciwgrzybiczo i przeciwłupieżowo. Hamuje rozwój grzybów odpowiedzialnych za powstawanie łupieżu.

Kwas ten polecany jest dla cer mieszanych, wrażliwych, suchych, trądzikowych.

Wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwzapalne, regulujące wydzielanie łoju, poprawiające wygląd skóry, wspomaga wchłanianie składników aktywnych, ponadto stymuluje odnowę komórkową, spłyca zmarszczki, usuwa zaskórniki oraz nawilża i  wygładza szorstką i  zrogowaciałą skórę. SKuteczny jest w leczniu trądziku i rogowacenia okołomieszkowego. Poprawia elastyczość skóry, stymulując produkcję kolagenu i elastyny.

Kwas salicylowy stosowany jest w pielęgnacji zarówno twarzy jak i całego ciała.



 
 

PUBLIKACJE PRASOWEZobacz wszystkie

Akceptujemy płatności
Partnerzy
Google+