zamknij
  • Do każdego zamówienia próbki gratis
  • Zwrot produktów nawet do 90 dni
  • Darmowa Dostawa

Kwasy AHA

Kwasy AHA- alfa-hydroksykwasy, występują głównie w owocach, trzcinie cukrowej i kwaśnym mleku. Kwasy AHA stosowane są w kosmetyce jako substancje złuszczające.

Do alfa-hydroksykwasów należą:

  • Kwas glikolowy (pozyskiwany z trzciny cukrowej, jabłek, winogron)
  • Kwas jabłkowy (pozyskiwany z pigwy oraz jabłek)
  • Kwas mlekowy(pozyskiwany z kiszonek i kwaśnego mleka)
  • Kwas migdałowy(pozyskiwany z gorzkich migdałów)
  • Kwas cytrynowy(pozyskiwany z cytrusów)
  • Kwas winowy(pozyskiwany z wina i winogron)


Kwasy AHA są rozpuszczalne w wodzie
. Ich skuteczne minimalne stężenie to 5%-8%, a optymalne pH dla tych kwasów to 3-4,5. Działają w tempie zmiennym, co oznacza, że ich skuteczność z czasem się obniża. Mogą powodować podrażnienia i zaczerwienienie skóry, podczas aplikacji odczuwalne jest delikatne mrowienie, świąd lub pieczenie skóry. Działają nieco intensywniej w porównaniu do beta-hydroksykwasów(BHA).

Alfa-hydroksykwasy szczególnie polecane są dla cer suchych, dojrzałych, starzejących się, ale niektóre z nich skuteczne są również w przypadku cer tłustych i trądzikowych (kwas migdałowy). Polecane są również w celu likwidacji rozstępów, blizn oraz plam barwnikowych. Głównym ich zadaniem jest poprawa kondycji skóry, poprzez złuszczenie wierzchnich warsw naskórka i pobudzenie komórek do odnowy. Posiadają właściwości głównie nawilżające, wygładzające i uelastyczniające.

W niskich stężeniach działają wyłączie powierzchownie, natomiast w wyższych mogą sięgać nawet do skóry właściwej, przy czym delikatnie podrażniając.



 
 

PUBLIKACJE PRASOWEZobacz wszystkie

Akceptujemy płatności
Partnerzy
Google+