zamknij
  • Do każdego zamówienia próbki gratis
  • Zwrot produktów nawet do 90 dni
  • Darmowa Dostawa

Kwasy BHA

Kwasy BHA- beta-hydroksykwasy, substancje wykorzystywane w kosmetyce i dermatologii jako peelingi chemiczne. Jako jedyny stosowany jest kwas salicylowy.

Do beta-hydroksykwasów zaliczamy:

  • Kwas salicylowy(pozyskiwany z kory wierzby)
  • Kwas glikuronowy
  • Kwas galakturonowy
  • Kwas oktylo-salicylowy(pozyskiwany z kory dębu)


Beta-hydroksykwasy są rozpuszczalne w tłuszczach. Ich skuteczne minimalne stężenie to 1-2%, a optymalne pH to 3-4. Kwasy te działają jednostajnie, nie zmieniają nasilenia swojego działania wraz z upływem czasu. W kosmetologii stosowany jest tylko jeden kwas z grupy BHA- kwas salicylowy, który pozyskiwany jest z kory wierzby. Jest pochodną aspiryny, ma łagodniejsze działanie niż w przypadku kwasów AHA, ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i wspomagające gojenie.

Kwasy z grupy BHA polecane są przede wszystkim dla cer tłustych i trądzikowych, oraz mieszanych i zanieczyszczonych. Podobnie jak alfahydroksykwasy są skutecznymi eksfoliantami, rozluźniają wiązania międzykomórkowe i powodują złuszczanie martwych komórek naskórka, pobudzają procesy odnowy i regeneracji.

Kwas salicylowy ma działanie antybakteryjne. Posiada zdolność przenikania przez warstwę łoju, dzięki temu skutecznie usuwa zaskórniki, wnika do mieszków włosowych , co ma znaczenie w przypadku trądziku, czy rogowacenia okołomieszkowego. Skuteczny jest w walce z łojotokowym zapaleniem skóry, łupieżem, łysieniem i zaburzeniami rogowacenia skóry. Wykazuje działanie oczyszczające i normalizujące wydzielanie sebum. Skuteczny jest także w usuwaniu przebarwień pozapalnych, czy też gojeniu uszkodzeń posłonecznych.



 
 

PUBLIKACJE PRASOWEZobacz wszystkie

Akceptujemy płatności
Partnerzy
Google+