zamknij
  • Do każdego zamówienia próbki gratis
  • Zwrot produktów nawet do 90 dni
  • Darmowa Dostawa

Lanolina

Lanolina-wosk pochodzenia zwierzęcego, chroniący wełnę owiec przed czynnikami zewnętrznymi. Wykorzystywany w kosmetyce jako substancja pielęgnująca i natłuszczająca.

Lanolina powstaje jako wydzielina owczych gruczołów łojowych. Jest mieszanką steroli i estrów kwasów tłuszczowych. Nie rozpuszcza się w wodzie, jednak jest w stanie ją wchłonąć tworząc stabilną emulsję. Skład lanoliny jest zbliżony do naturalnej warstwy lipidowej skóry ludzkiej.

Jest środkiem wykorzystywanym jako składnik preparatów i kosmetyków o działaniu nawilżającym, natłuszczającym, wygładzającym i oczyszczającym. Lanolina chroni również naskórek przed szkodliwymi czynnikami środowiska zewnętrznego (wiatr, deszcz, mróz, promieniowanie UV).

Lanolina stosowana jest w stężeniu od 1-20% w różnego rodzaju produktach kosmetycznych. Jest składnikiem kremów, maści, mydeł, czy pomadek do ust.
Szczególnie polecana jest jako składnik preparatów dla skór zniszczonych, suchych, zrogowaciałych. Często stosowana jest jako maść na spękane pięty, dłonie, szorstkie kolana, czy łokcie.

 

PUBLIKACJE PRASOWEZobacz wszystkie

Akceptujemy płatności
Partnerzy
Google+