zamknij
  • Do każdego zamówienia próbki gratis
  • Zwrot produktów nawet do 90 dni
  • Darmowa Dostawa

Masło Shea

Masło Shea-olej roślinny pochodzący z afrykańskiego drzewa Karite. Masło Shea znalazło szeroki zastosowanie w kosmetyce. Pielęgnuje, regeneruje i odmładza.

Masło Shea(masło Karite) pozyskuje się z orzeszków drzewa z gatunku Masłosza Parka. Występuje w postaci oleju roślinnego, w temperaturze pokojowej jest substancją stałą, jednak po nałożeniu na skórę szybko topnieje. Masło Karite bogate jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały. Zawiera między innymi kwas oleinowy, alfa-linolenowy, gamma-linolenowy(GLA), oraz kwasy tłuszczowe nasycone: stearynowy, palmitynowy. Masło to jest bogate również w cenne fitosterole, o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwalergicznych, antystarzeniowych, aromatycze terpeny oraz kwasy karboksylowe- mające właściwości antybakteryjne i filtrujące promieniowanie UVA i UVB.

Masło Karite często jest stosowane jako składnik preparatów kosmetycznych. Posiada wszechstronne działanie i cenne właściwości. Polecane jest głównie dla cer suchych, dojrzałych, alergicznych, wrażliwych, ze skłonnością do powstawania rumienia. Z powodzeniem może być stosowany również przez osoby z cerą tłustą, łojotokową, trądzikową. Wspomaga leczenie łuszczycy i innych dermatoz.

Masło Shea posiada właściwości wspomagające gojenie się ran, łagodzi i niweluje stany zapalne, działa silnie odmładzająco, nawilżająco i odżywczo na skórę. Pobudza również komórki do odnowy i stymuluje procesy regeneracyjne. Jest tażke silnym antyutleniaczem.

Masło Karite dobrze radzi sobie z obrzękami, opuchnięciami, czy oparzeniami. Skuteczne jest w przypadku blizn i rozstępów, a także zmniejsza przebarwienia i wyrównuje koloryt skóry.

Może być stosowane również  jako środek pielęgnacyjny do włosów suchych i zniszczonych, zarówno w postaci czystej, jak i składniku odżywek, masek, czy szamponów.



 
 

PUBLIKACJE PRASOWEZobacz wszystkie

Akceptujemy płatności
Partnerzy
Google+