zamknij
  • Do każdego zamówienia próbki gratis
  • Zwrot produktów nawet do 90 dni
  • Darmowa Dostawa

Mentol

Mentol-alkohol z grupy terpenów, o właściwościach chłodzących i odświeżających. Stosowany w kosmetologii i lecznictwie, posiada silny, miętowy zapach.

Jest naturalym związkiem wyodrębnionym z różnych gatunków mięty. Stosowany jest jako składnik kosmetyków, produktów leczniczych, a także olejków eterycznych.

Mentol posiada działanie lekko drażniące, chłodzące, przeciwobrzękowe, przeciwświądowe, znieczulające, jak również dezynfekujące i odświeżające. Łagodzi stany zapalne dróg oddechowych. Wchodzi w skład past do zębów, płynów do płukania jamy ustnej, maści i preparatów  przeciwbólowych, kosmetyków pobudzających ukrwienie skóry, a także preparatów przeciwpotnych, głównie do stóp. Posiada również zastosowanie w dietetyce i produkcji żywności, wspomaga trawienie, łagodzi bóle brzucha.

Stosowany jest jako środek aromatyzujący chemiczne środki czystości, chusteczki higieniczne, a nawet papierosy. Wykorzystywany jest również w produkcji preparatów łagodzących po goleniu, czy kąpieli słonecznej, w towarzystwie innych substancji nawilżających.

Stężenie mentolu w kosmetyce nie powinno przekraczać 1,2%.



 
 

PUBLIKACJE PRASOWEZobacz wszystkie

Akceptujemy płatności
Partnerzy
Google+