zamknij
  • Do każdego zamówienia próbki gratis
  • Zwrot produktów nawet do 90 dni
  • Darmowa Dostawa

Mocznik

Mocznik-substancja naturalna, wchodza w skład NMF, stanowi nawet 1% masy naskórka. W kosmetologii wykorzystywany głownie w celach nawilżających.

Mocznik to bezwonna, krystaliczna substancja o postaci proszku. Występuje naturalnie w ogranizmie, powstaje głównie w wątrobie, występuje w naskórku, surowicy krwi oraz w moczu. Jest składnikiem naturalnego czynnika nawilżającego naskórek(NMF). Rozpuszcza się w wodzie, alkoholu i glikolu propylenowym. Jest wysoce higroskopijny.

Posiada właściwości silnie nawilżające, antyseptycznie, przyspieszające gojenie się ran, oraz wspomaga złuszczanie martwego naskórka. Ujędrnia skórę, wygładza, wspomaga regenerację komórek. Przyczynia się do utrzymania prawidłowego stanu bariery ochronnej naskórka. Stosowany jest również w leczeniu kurzajek. łuszczycy i innych dermatoz objawiających się nadmierną suchością skóry.
Mocznik jest substancją, która zapobiega odparowywaniu wody.

Stosowany jest w stężeniu 2% do około 50%. W kosmetyce stężenie tej substancji najczęściej nie przekracza 10%.
W zależności od stężenia posiada inne właściwości. Do 2%- regeneruje, do 5%- działa nawilżająco i zmiękczająco, do 15%- działa silnie nawilżająco, keratolitycznie, wspomaga złuszczanie naskórka, ułatwia wchłanianie innych substancji aktywnych.

Mocznik wykorzystywany jest również w leczeniu trądziku, ze względu na swoje antybakteryjne i antyseptyczne właściwości. Jest składnikiem kremów, maści i balsamów do suchej skóry, produktów leczniczych likwidujących łupież i nadmierne rogowacenie, a także past do zębów, szamponów, odżywek, czy produktów do kąpieli.



 
 

PUBLIKACJE PRASOWEZobacz wszystkie

Akceptujemy płatności
Partnerzy
Google+