zamknij
  • Do każdego zamówienia próbki gratis
  • Zwrot produktów nawet do 90 dni
  • Darmowa Dostawa

Triclosan

Triclosan- związek organiczny o działaniu konserwującym. W kosmetyce wykorzystuje się jego działanie odkażające. Triclosan wspomaga leczenie trądziku.

Triclosan ma postać krystalicznego, białego proszku, o zapachu fenolu. Jest słabo rozpuszczalny w wodzie.

Triclosan jest składnikiem kosmetycznym, który dzięki swojemu bakteriobójczemu i grzybobójczemu działaniu stosowany jest jako substancja chroniąca preparat przed zepsuciem. Znany jest również jako środek leczniczy w przypadku trądziku. Jego maksymalne, dopuszczalne stężenie w gotowym produkcie wynosi 0,3%.

Triclosan stosowany jest jako składnik dezodorantów, mydeł, preparatów antybakterjnych, płynów do płukania jamy ustnej, czy też past do zębów, który w połączeniu z fluorem zapobiega tworzeniu się kamienia nazębnego. Służy również do odkażania skóry o razn, oraz wszelkiego rodzaju sprzętów medycznych i kosmetycznych.

Triclosan usuwa przykry zapach skóry, chroni przed infekcjami drobnoustrojów. Badania naukowe potwierdzają jego minimalną toksyczność wobec skóry i organizmu człowieka.



 
 

PUBLIKACJE PRASOWEZobacz wszystkie

Akceptujemy płatności
Partnerzy
Google+