Czym są i jaką funkcję pełnią ceramidy?

Z dnia: 04-11-2019

Gorąca herbata, gruby koc i dobra książka oznacza tylko jedno — jesień! To okres, w którym każda z nas ma więcej czasu tylko dla siebie. Czy nie zapominasz o skórze? Wzrastające natężenie smogu, wiatr i szereg zanieczyszczeń pozostawiają ślad na naszej cerze. Przesuszają ją, niszczą, a tym samym przyspieszają pojawienie się zmarszczek. Nie siedź bezczynnie! Wystarczy jeden, często pomijany komponent — ceramidy CERAMIDY - substancje tłuszczowe, naturalnie występujące w naskórku. Są składnikami cementu międzykomórkowego i płaszcza lipidowego skóry. Zapobiegają odparowywaniu wody z naskórka, nadmiernemu złuszczaniu się martwych komórek, hamują proces starzenia się skóry. Poprawiają jej kondycję , nawilżają i dbają o odpowiednie natłuszczenie. Skuteczne są w przypadku atopowego zapalenia skóry , czy w przypadku wrażliwej cery. Stosowane są także w kosmetykach do cer dojrzałych, suchych, starzejących się. Dbają również o kondycję zniszczonych włosów. !

 

Czym są i jaką funkcję pełnią ceramidy CERAMIDY - substancje tłuszczowe, naturalnie występujące w naskórku. Są składnikami cementu międzykomórkowego i płaszcza lipidowego skóry. Zapobiegają odparowywaniu wody z naskórka, nadmiernemu złuszczaniu się martwych komórek, hamują proces starzenia się skóry. Poprawiają jej kondycję , nawilżają i dbają o odpowiednie natłuszczenie. Skuteczne są w przypadku atopowego zapalenia skóry , czy w przypadku wrażliwej cery. Stosowane są także w kosmetykach do cer dojrzałych, suchych, starzejących się. Dbają również o kondycję zniszczonych włosów. ?

 

Ceramidy CERAMIDY - substancje tłuszczowe, naturalnie występujące w naskórku. Są składnikami cementu międzykomórkowego i płaszcza lipidowego skóry. Zapobiegają odparowywaniu wody z naskórka, nadmiernemu złuszczaniu się martwych komórek, hamują proces starzenia się skóry. Poprawiają jej kondycję , nawilżają i dbają o odpowiednie natłuszczenie. Skuteczne są w przypadku atopowego zapalenia skóry , czy w przypadku wrażliwej cery. Stosowane są także w kosmetykach do cer dojrzałych, suchych, starzejących się. Dbają również o kondycję zniszczonych włosów. to lipidy (tłuszcze), które naturalnie występują w skórze. Stanowią ponad 50% składu skóry! W połączeniu z cholesterolem CHOLESTEROL - lipid z grupy steroidów, jest składnikiem, który naturalnie występuje w cemencie międzykomórkowym rogowej warstwy naskórka oraz w sebum. Pozyskuje się go z lanoliny. Nie ma zdolności rozpuszczania w wodzie. Wpływa na konsystencję preparatów kosmetycznych (zwiększa ich lepkość). Jest emolientem. Na powierzchni naskórka tworzy ochronny film, który zapobiega utracie (wyparowywaniu) wilgoci. Cholesterol posiada właściwości kondycjonujące (wygładzające i zmiękczające) dlatego jest cennym składnikiem szamponów, odżywek i masek do włosów. Nadaje im połysk, przywraca naturalny blask i gładkość. Cholesterol natłuszcza i zmiękcza naskórek, dlatego stosowany jest w maściach dla osób cierpiących na łuszczycę i atopowe zapalenie skóry (AZS). Wykorzystywany jest także jako emulgator W/O, który umożliwia powstanie emulsji (stąd jego obecność w recepturach kremów, balsamów i mleczek). Niestety ze względu na jego komedogenność może powodować zatykanie ujść gruczołów łojowych, a tym samym powstawanie zaskórników. Składnik ten łatwo penetruje warstwę rogową naskórka, a także zwiększa przenikanie innych substancji aktywnych zawartych w kosmetykach. Cholesterol uzupełnia brakujące elementy lipidowe cementu międzykomórkowego. Doskonale sprawdza się w formułach preparatów stosowanych do pielęgnacji skóry podrażnionej po peelingach, kuracjach retinoidami lub zabiegach z zakresu medycyny estetycznej (np. laseroterapii). i kwasami tłuszczowymi tworzą barierę wodno-lipidową warstwy rogowej skóry.

Aby jak najlepiej zobrazować Ci ich funkcję, wyobraź sobie budowę domu. Nie wystarczy tylko ustawić cegiełki, jedna po drugiej. Solidna konstrukcja budowy opiera się przede wszystkim na fundamentach i zaprawie, która skutecznie łączy ze sobą każdą cegłę.

Ceramidy CERAMIDY - substancje tłuszczowe, naturalnie występujące w naskórku. Są składnikami cementu międzykomórkowego i płaszcza lipidowego skóry. Zapobiegają odparowywaniu wody z naskórka, nadmiernemu złuszczaniu się martwych komórek, hamują proces starzenia się skóry. Poprawiają jej kondycję , nawilżają i dbają o odpowiednie natłuszczenie. Skuteczne są w przypadku atopowego zapalenia skóry , czy w przypadku wrażliwej cery. Stosowane są także w kosmetykach do cer dojrzałych, suchych, starzejących się. Dbają również o kondycję zniszczonych włosów. są „zaprawą” w naszej skórze. Tworzą naturalną barierę. Jej zadaniem jest ochrona przed szkodliwym działaniem czynników środowiskowych oraz przed utratą wody. „Mur” zapobiega także wnikaniu bakterii i wirusów do uszkodzonej skóry.

Jednak funkcja bariery ochronnej nie ogranicza się tylko do regulowania utraty wody. Bierze również udział w wydzielaniu węglowodorów oraz tłuszczu białka (keratyna w zrogowaciałych łuskach). Istotną rolą, jaką odrywają ceramidy CERAMIDY - substancje tłuszczowe, naturalnie występujące w naskórku. Są składnikami cementu międzykomórkowego i płaszcza lipidowego skóry. Zapobiegają odparowywaniu wody z naskórka, nadmiernemu złuszczaniu się martwych komórek, hamują proces starzenia się skóry. Poprawiają jej kondycję , nawilżają i dbają o odpowiednie natłuszczenie. Skuteczne są w przypadku atopowego zapalenia skóry , czy w przypadku wrażliwej cery. Stosowane są także w kosmetykach do cer dojrzałych, suchych, starzejących się. Dbają również o kondycję zniszczonych włosów. , jest ich udział w termoregulacji. „Naturalny mur ceglany” ogranicza wszelkiego rodzaju swobodne parowanie wody z naszego organizmu. Im większe parowanie wody przy braku zdolności jej wiązania, tym silniejsze jej wysuszenie.

 

Dlaczego powinnaś dostarczać ceramidy CERAMIDY - substancje tłuszczowe, naturalnie występujące w naskórku. Są składnikami cementu międzykomórkowego i płaszcza lipidowego skóry. Zapobiegają odparowywaniu wody z naskórka, nadmiernemu złuszczaniu się martwych komórek, hamują proces starzenia się skóry. Poprawiają jej kondycję , nawilżają i dbają o odpowiednie natłuszczenie. Skuteczne są w przypadku atopowego zapalenia skóry , czy w przypadku wrażliwej cery. Stosowane są także w kosmetykach do cer dojrzałych, suchych, starzejących się. Dbają również o kondycję zniszczonych włosów. wraz z codzienną pielęgnacją?

Zanieczyszczenia środowiska, upływający czas, słońce. To tylko część czynników, która zmniejsza skuteczność ceramidów naturalnie bytujących w skórze. Ostatecznie ich rezerwa może spaść do poziomu, w którym przestają być skuteczne. Tym samym znacznie osłabia się bariera skóry. W rezultacie zauważysz to, co na przesuszonych murach domu – bruzdy, pęknięcia (zmarszczki). Dostarczając ceramidy CERAMIDY - substancje tłuszczowe, naturalnie występujące w naskórku. Są składnikami cementu międzykomórkowego i płaszcza lipidowego skóry. Zapobiegają odparowywaniu wody z naskórka, nadmiernemu złuszczaniu się martwych komórek, hamują proces starzenia się skóry. Poprawiają jej kondycję , nawilżają i dbają o odpowiednie natłuszczenie. Skuteczne są w przypadku atopowego zapalenia skóry , czy w przypadku wrażliwej cery. Stosowane są także w kosmetykach do cer dojrzałych, suchych, starzejących się. Dbają również o kondycję zniszczonych włosów. z codzienną pielęgnacją, unikniesz szorstkiej i przesuszonej skóry twarzy.

 

Jak wybrać odpowiedni kosmetyk?

Szukając kosmetyku odpowiedniego dla siebie, zacznij od sprawdzenia jego etykiety! Z reguły ceramidy CERAMIDY - substancje tłuszczowe, naturalnie występujące w naskórku. Są składnikami cementu międzykomórkowego i płaszcza lipidowego skóry. Zapobiegają odparowywaniu wody z naskórka, nadmiernemu złuszczaniu się martwych komórek, hamują proces starzenia się skóry. Poprawiają jej kondycję , nawilżają i dbają o odpowiednie natłuszczenie. Skuteczne są w przypadku atopowego zapalenia skóry , czy w przypadku wrażliwej cery. Stosowane są także w kosmetykach do cer dojrzałych, suchych, starzejących się. Dbają również o kondycję zniszczonych włosów. oznaczone są jako: ceramid AP, EOP, NG, NP lub NS. Jednak są pewne wyjątki — fitosfingozyna i sfingozyna. To prekursory ceramidów. Ich głównym zadaniem jest pobudzenie i synteza tych naturalnie występujących w skórze.

 

Ceramidy CERAMIDY - substancje tłuszczowe, naturalnie występujące w naskórku. Są składnikami cementu międzykomórkowego i płaszcza lipidowego skóry. Zapobiegają odparowywaniu wody z naskórka, nadmiernemu złuszczaniu się martwych komórek, hamują proces starzenia się skóry. Poprawiają jej kondycję , nawilżają i dbają o odpowiednie natłuszczenie. Skuteczne są w przypadku atopowego zapalenia skóry , czy w przypadku wrażliwej cery. Stosowane są także w kosmetykach do cer dojrzałych, suchych, starzejących się. Dbają również o kondycję zniszczonych włosów. – do jakiego rodzaju skóry?

Fenomen często zapomnianego składnika polega na tym, że tak naprawdę sprawdza się do każdego rodzaju skóry. Od trądzikowej, po dojrzałą i przesuszoną. Są niezwykle łagodne dla cery. Najlepsze efekty uzyskasz stosując je nawet kilka razy dziennie!

Coraz częściej używane stosowane są w leczeniu i pielęgnacji przesuszonej skóry. Borykającej się ze stanem zapalnym, atopowym zapaleniem skóry. Dzięki utrzymaniu odpowiedniego poziomu elastyczności skóry, polecane są także dla cer dojrzałych.

Jak wybrać odpowiedni kosmetyk?

Szukając kosmetyku odpowiedniego dla siebie, zacznij od sprawdzenia jego etykiety! Z reguły ceramidy CERAMIDY - substancje tłuszczowe, naturalnie występujące w naskórku. Są składnikami cementu międzykomórkowego i płaszcza lipidowego skóry. Zapobiegają odparowywaniu wody z naskórka, nadmiernemu złuszczaniu się martwych komórek, hamują proces starzenia się skóry. Poprawiają jej kondycję , nawilżają i dbają o odpowiednie natłuszczenie. Skuteczne są w przypadku atopowego zapalenia skóry , czy w przypadku wrażliwej cery. Stosowane są także w kosmetykach do cer dojrzałych, suchych, starzejących się. Dbają również o kondycję zniszczonych włosów. oznaczone są jako: ceramid AP, EOP, NG, NP lub NS. Jednak są pewne wyjątki - fitosfingozyna i sfingozyna. To prekursory ceramidów. Ich głównym zadaniem jest pobudzenie i synteza tych naturalnie występujących w skórze.

Jak pisaliśmy wcześniej, w połączeniu z niektórymi komponentami, ceramidy CERAMIDY - substancje tłuszczowe, naturalnie występujące w naskórku. Są składnikami cementu międzykomórkowego i płaszcza lipidowego skóry. Zapobiegają odparowywaniu wody z naskórka, nadmiernemu złuszczaniu się martwych komórek, hamują proces starzenia się skóry. Poprawiają jej kondycję , nawilżają i dbają o odpowiednie natłuszczenie. Skuteczne są w przypadku atopowego zapalenia skóry , czy w przypadku wrażliwej cery. Stosowane są także w kosmetykach do cer dojrzałych, suchych, starzejących się. Dbają również o kondycję zniszczonych włosów. są bardziej skuteczne. Dodatek kwasów tłuszczowych, gliceryny i cholesterolu CHOLESTEROL - lipid z grupy steroidów, jest składnikiem, który naturalnie występuje w cemencie międzykomórkowym rogowej warstwy naskórka oraz w sebum. Pozyskuje się go z lanoliny. Nie ma zdolności rozpuszczania w wodzie. Wpływa na konsystencję preparatów kosmetycznych (zwiększa ich lepkość). Jest emolientem. Na powierzchni naskórka tworzy ochronny film, który zapobiega utracie (wyparowywaniu) wilgoci. Cholesterol posiada właściwości kondycjonujące (wygładzające i zmiękczające) dlatego jest cennym składnikiem szamponów, odżywek i masek do włosów. Nadaje im połysk, przywraca naturalny blask i gładkość. Cholesterol natłuszcza i zmiękcza naskórek, dlatego stosowany jest w maściach dla osób cierpiących na łuszczycę i atopowe zapalenie skóry (AZS). Wykorzystywany jest także jako emulgator W/O, który umożliwia powstanie emulsji (stąd jego obecność w recepturach kremów, balsamów i mleczek). Niestety ze względu na jego komedogenność może powodować zatykanie ujść gruczołów łojowych, a tym samym powstawanie zaskórników. Składnik ten łatwo penetruje warstwę rogową naskórka, a także zwiększa przenikanie innych substancji aktywnych zawartych w kosmetykach. Cholesterol uzupełnia brakujące elementy lipidowe cementu międzykomórkowego. Doskonale sprawdza się w formułach preparatów stosowanych do pielęgnacji skóry podrażnionej po peelingach, kuracjach retinoidami lub zabiegach z zakresu medycyny estetycznej (np. laseroterapii). w preparacie będzie sprzyjał poprawieniu kolorytu skóry.

Działanie przeciwstarzeniowe? Oczywiście! Wystarczy kilka przeciwutleniaczy, np.: niacynamid, peptydy PEPTYDY – krótkie łańcuchy złożone z aminokwasów. Zapewniają one reaktywację i przyspieszenie spowolnionej produkcji kolagenu oraz substancji wypełniających. Mają również zdolność przenoszenia składników aktywnych w głąb skóry. Spłycają zmarszczki, pobudzając produkcję elastyny i kolagenu, czyli włókien podporowych skóry. Rozkurczają skórę wokół zmarszczek, dlatego porównuje się je do działania botoksu, który wstrzyknięty w skórę wygładza zmarszczki. , retinol RETINOL – główna forma witaminy A w czystej postaci, stosowana w kosmetykach, która użyta w odpowiednim stężeniu i formule ulega w komórkach skóry przekształceniu do kwasu retinowego, wykazując wysoce efektywne działanie bez powodowania intensywnego podrażnienia skóry, charakterystycznego dla retinoidów na receptę.

Podstawowe efekty działania retinolu: poprawa struktury i spoistości naskórka, cofanie objawów fotostarzenia skóry, wygładzenie zmarszczek, poprawa owalu twarzy, ogólne pogrubienie i renowacja skóry, regulacja produkcji łoju i redukcja zmian trądzikowych,w tym blizn potrądzikowych, zwężanie porów skóry.
.

 

 

 

 

PUBLIKACJE PRASOWE Zobacz wszystkie

Akceptujemy płatności
Partnerzy
Google+