Blizny potrądzikowe - jak się ich pozbyć?

Z dnia: 25-02-2016

Blizny potrądzikowe usuwanie leczenie krem - jak się pozbyć

 

Blizny potrądzikowe to problem dotyczący nie tylko nastolatków, ale w znacznej części osób dorosłych. Powstają jako następstwo nieprawidłowo zaleczonego stanu zapalnego towarzyszącego trądzikowi. Blizna potrądzikowa jest włóknistą tkanką łączną, trwale zastępującą uszkodzoną przez chorobę tkankę. Może przybierać różne rozległości i kształty, w zależności od obszaru skóry, wielkości rany, stadium powstawania blizny, lub formy gojenia. Niektóre blizny niezwykle trudno usunąć, jednak nie jest to rzeczą niemożliwą w obecności tak szeroko rozwiniętej nauki i techniki w dziedzinie kosmetologii i medycyny estetycznej.

Aby pozbyć się blizn potrądzikowych należy rozpocząć od kuracji eksfoliującej, która nie tylko złuszcza wierzchnią warstwę naskórka, ale przede wszystkim stymuluje procesy regeneracyjne, które pomogą na nowo odtworzyć zdrową tkankę skórną. Należy zadbać o dogłębne nawilżenie, odżywienie oraz uelastycznienie skóry.

W przypadku różnego rodzaju blizn, w tym potrądzikowych, mamy do dospozycji szeroką gamę specjalistycznych zabiegów oferowanych przez lekarzy dermatologów i medycyny estetycznej. Jednakże w większości są to zabiegi bardziej lub mniej inwazyjne, kosztowne, często również bolesne. Na rynku kosmetycznym dostępne są alternatywne dla zabiegów lekarskich preparaty, które z powodzeniem można stosować samodzielnie, w domowym zaciszu.

SESDERMA Abradermol Microdermabrasion Cream - to wysokoskoncentrowany preparat, którego zasada działania jest porównywalna do zabiegu mikrodermabrazji wykonywanego w gabinetach kosmetycznych. Krem zawiera kryształki tlenku glinu, które delikatnie złuszczają naskórek. Dzięki temu skóra jest idealnie przygotowana na przyjęcie składników aktywnych zawartych w preparatach. Krem działa na skórę kompleksowo: nawilża, stymuluje regenerację naskórka, łagodzi podrażnienia, spłyca zmarszczki, niweluje blizny potrądzikowe, ujednolica koloryt skóry, a także wzmacnia jej naturalne mechanizmy obronne. Głównymi składnikiami preparatu są: tlenek glinu, niacynamid, masło shea.

Dermaquest Mini Pumpkin Mask - to domowy peeling chemiczny z kwasami AHA oraz wyciągiem z dyni 45%. Złuszcza obumarły naskórek, stymuluje procesy regeneracyjne, wyrównuje strukturę i koloryt skóry. Skutecznie zmniejsza blizny potrądzikowe, a także odmładza oraz reguluje poziom wydzielania sebum. Preparat ma działanie antybakteryjne oraz przeciwzapalne, dzięki czemu zapobiega powstawaniu trądziku i zmian skórnych. Głównymi składnikami aktywnymi preparatu są: miąższ z dyni 45%, kwas migdałowy KWAS MIGDAŁOWY - Kwas migdałowy-jeden z grupy kwasów AHA, swoją budową przypomina antybiotyk. Kwas migdałowy ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, głównie w leczeniu trądziku. Nalezy do grupy alfahydroksykwasów(AHA). W środowisku naturalnym występuje w gorzkich migdałach, morelach i wiśniach. Wykazuje najsilniejsze spośród wszystkich alfahydroksykwasów działanie bakteriobójcze. Stosowany jest w przypadku cery tłustej i trądzikowej, a także starzejącej się. Może być stosowany również w przypadku cery wrażliwej. Wykazuje on działanie stopniowo złuszczające, keratolityczne, a także hamuje łojotok, oczyszcza skórę z zaskórników, usuwa pierwsze objawy starzenia i fotostarzenia, wyrównuje koloryt skóry i delikatnie rozjaśnia. Nie powoduje nadwrażliwości na promienie UV. 4%, kwas mlekowy KWAS MLEKOWY – Kwas mlekowy-jeden metabolitów skóry i tkanki mięśniowej. Kwas mlekowy należy do kwasów AHA i jest stosowany w kosmetologii jako substancja złuszczająca. Jest to związek nietoksyczny, całkowicie bezpieczny, metabolizowany do kwasu pirogronowego. Występuje naturalnie w organizmie ludzkim i jest składnikiem NMF NMF – naturalny czynnik nawilżający stanowi 15 – 20% całkowitej masy warstwy rogowej naskórka. Składa się z aminokwasów, kwasu piroglutaminowego, mleczanu, moczniku oraz sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforanu, chlorków, a także amoniaku. Zapewnia wysokie oraz długotrwałe nawilżenie, a także mechaniczną ochronne skóry przed czynnikami zewnętrznymi. Odpowiada za zdolność do wiązania się wody oraz wpływa na elastyczność warstwy rogowej. (naturalny czynnik nawilżający skórę). Kwas ten oprócz działania peelingującego, wykazuje właściwości nawilżające, normalizujące proces rogowacenia, przeciwzapalne, wygładzające skórę i poprawiające jej strukturę. Jest stosowany również w przypadku cer starzejących się, wrażliwych i odwodnionych. Stymuluje procesy ochronne skóry i wspomaga regenerację komórek. Kwas mlekowy dba o jędrność skóry. Ponadto działa antybakteryjnie nie naruszając naturalnej mikroflory naskórka. W odpowiednim stężeniu kwas mlekowy wspomaga usuwanie przebarwień. Jest stosowany również w przypadku łysienia, pobudzając cebulki włosów. 3%, probiotyki, witamina E WITAMINA E – tokoferol. Ze względu na zdolność neutralizowania wolnych rodników witamina E chroni przed utlenianiem i zniszczeniem lipidów naskórka. Najskuteczniej działa w duecie z witaminą C. Witamina E to tzw.\"witamina młodości\". Jest cennym \"zmiataczem\" wolnych rodników. Witamina E chroni komórki skóry , dba o jej piękny wygląd i koloryt. Pomaga w leczeniu chorób skóry, przyspiesza gojenie ran. 1%.

Paulas Choice Clear Regular Strenght Anti-Redness Exfoliating Solution 2% BHA - złuszczająca emulsja do skóry trądzikowej z kwasem salicylowym 2%. Stanowi intensywną kurację przeciwtrądzikową, a także rozjaśniającą przebarwienia skóry, oraz likwidującą blizny potrądzikowe. Preparat działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie oraz antyoksydacyjnie. Skutecznie ujednolica koloryt skóry, niweluje niedoskonałości, intensywnie wygładza. Głónymi składnikami aktywnymi emulsji są: kwas salicylowy KWAS SALICYLOWY - kwas rozpuszczalny w tłuszczach, dzięki czemu kwas salicylowy oprócz właściwości złuszczających, ma także zdolność przenikania przez warstwę łojową i wnikania w głąb skóry. Dociera w głąb mieszków włosowych, co ma duże znaczenie w leczeniu trądziku. Przyczynia się do odblokowania porów, zapobiega tworzeniu się wyprysków oraz pomaga oczyścić skórę z zaskórników. Preparaty z kwasem BHA polecane są dla skóry skłonnej do zanieczyszczonych porów i trądziku. Kwas salicylowy działa łagodniej (brak takich reakcji jak pieczenie, szczypanie i nadmiernego złuszczania się skóry) niż kwasy AHA KWASY AHA – kwasy alfa-hydroksylowe, zwane AHA lub owocowymi, to grupa kwasów organicznych występujących w przyrodzie – w owocach, warzywach, trzcinie cukrowej. W recepturach kosmetyków, najczęściej stosowane są: kwas glikolowy i kwas mlekowy. Jest to spowodowane faktem, iż cząsteczki tych kwasów są niewielkie, przez co są łatwo absorbowane przez skórę. Działanie kwasów owocowych polega na delikatnej eksfoliacji naskórka (peelingu), efektem czego jest rozświetlona, zdrowo wyglądająca skóra. Udowodniono również, że kwasy AHA powodują zwiększenie kolagenu i elastyny w skórze. Poprawiają one zatem jej elastyczność oraz pomagają skorygować drobne zmarszczki. Mają również silne działanie nawilżające, rozjaśniające przebarwienia, normalizujące pracę gruczołów łojowych. Kwasów nie należy stosować latem, gdyż skóra pozbawiona warstwy rogowej, staje się szczególnie wrazliwa na wpływ promieni słonecznych. . Może być też stosowany przy cerze suchej z zanieczyszczonymi porami. 2%, zielona herbata ZIELONA HERBATA - jest ona doceniana głównie za właściwości antykancerogenne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Cenne własności liści zielonej herbaty, wynikają głównie z wysokiej zawartości związków charakterystycznych dla świata roślin zwanych polifenolami. .

Rejuvi Scarcare Gel - preparat leczniczy w formie żelu, likwidujący blizny różnego pochodzenia. Głównymi składnikami aktywnymi preparatu są jodek potasu oraz ekstrakt z lukrecji.

Paulas Choice Clinical Scar-Reducing Serum - serum redukujące wszelkiego rodzaju blizny. Skutecznie wygładza skórę, stymuluje regenerację naskórka, oraz zapobiega tworzeniu sę nowych blizn. Ponadto działa przeciwzapalnie, łagodząco, a także dogłębnie nawilża skórę. Głównymi składnikami aktywnymi preparatu są: kwas hialuronowy KWAS HIALURONOWY- Kwas hialuronowy- związek naturalnie występujący w organizmie człowieka. Tworzy cement wiążący tkanki. Kwas hialuronowy naprawia i wzmacnia komórki skóry. Zawarty w kosmetykach kwas ten skutecznie poprawia wygląd oraz funkcjonowanie skóry, skutecznie nawilża, wygładza, redukuje zmarszczki, poprawia elastyczność skóry, regeneruje ją, a także wzmacnia komórki i łagodzi stany zapalne. Kwas hialuronowy jest bardzo istotnym elementem skóry właściwej, gdzie wzmacnia jej komórki i wspomaga regenerację tkanek. Pomaga utrzymać odpowiedni poziom elastyczności i nawilżenia. Zapobiega niekorzystnym wpływom wolnych rodników. Kwas hialuronowy zatrzymując wodę w skórze, wspomaga gojenie się ran i stanów zapalnych. , kwercentyna, ekstrakt z nagietka, ekstrakt z krokosza, witamina C WITAMINA C – kwas L-askorbinowy. Kwas askorbinowy występuje w dwóch formach określanych literami L i D. Tylko forma lewoskrętna - L - kwasu askorbinowego wykazuje 100% biologicznej aktywności witaminowej i może być przyswajana przez organizm i wykorzystywana przez skórę.

Jest jednym z najlepiej przebadanych składników kosmetycznych. Jest ona doceniana za dwa główne kierunki działania: silny i efektywny antyoksydant zwalczający wolne rodniki WOLNE RODNIKI – to reaktywne cząsteczki tlenu. Powstają w wyniku reakcji oksydacyjnych (utleniania) w organizmie człowieka. Jest to zjawisko naturalne i potrzebne, jednak przy nadmiernym nasileniu prowadzi do procesów degeneracyjnych organizmu, powodując groźne choroby. Są to cząsteczki rakotwórcze. Uszkadzają błonę komórkową, niszczą cząsteczki DNA, są główną przyczyną objawów starzenia się. i wspomagający ochronę przeciwsłoneczną oraz składnik stymulujący syntezę kolagenu.

Poza tym witamina C jest doceniana w pielęgnacji cery naczynkowej i z trądzikiem różowatym, jako składnik przeciwzapalny, poprawiający gojenie oraz substancja rozjaśniająca przebarwienia
i E
.

Paulas Choice Clinical 1% Retinol RETINOL – główna forma witaminy A w czystej postaci, stosowana w kosmetykach, która użyta w odpowiednim stężeniu i formule ulega w komórkach skóry przekształceniu do kwasu retinowego, wykazując wysoce efektywne działanie bez powodowania intensywnego podrażnienia skóry, charakterystycznego dla retinoidów na receptę.

Podstawowe efekty działania retinolu: poprawa struktury i spoistości naskórka, cofanie objawów fotostarzenia skóry, wygładzenie zmarszczek, poprawa owalu twarzy, ogólne pogrubienie i renowacja skóry, regulacja produkcji łoju i redukcja zmian trądzikowych,w tym blizn potrądzikowych, zwężanie porów skóry.
Treatment
- wielokierunkowa kuracja przeciwstarzeniowa z retinolem RETINOL – główna forma witaminy A w czystej postaci, stosowana w kosmetykach, która użyta w odpowiednim stężeniu i formule ulega w komórkach skóry przekształceniu do kwasu retinowego, wykazując wysoce efektywne działanie bez powodowania intensywnego podrażnienia skóry, charakterystycznego dla retinoidów na receptę.

Podstawowe efekty działania retinolu: poprawa struktury i spoistości naskórka, cofanie objawów fotostarzenia skóry, wygładzenie zmarszczek, poprawa owalu twarzy, ogólne pogrubienie i renowacja skóry, regulacja produkcji łoju i redukcja zmian trądzikowych,w tym blizn potrądzikowych, zwężanie porów skóry.
1%. Zawiera bogatą kompozycję składników aktywnych, które skutecznie przeciwdziałają procesom strarzenia się skóry, stymulują odnowę komórkową oraz zapewniają gładką, jędrną i elastyczną skórę. Preparat wyrównuje jej strukturę, niwelując wszelkie niedoskonałości, w tym zmarszczki, bruzdy, przebarwienia oraz blizny, również potrądzikowe. Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i normalizująco, co wpływa korzystnie na stan skóry tłustej i trądzikowej. Głównymi składnikiami aktywnymi preparatu są: retinol RETINOL – główna forma witaminy A w czystej postaci, stosowana w kosmetykach, która użyta w odpowiednim stężeniu i formule ulega w komórkach skóry przekształceniu do kwasu retinowego, wykazując wysoce efektywne działanie bez powodowania intensywnego podrażnienia skóry, charakterystycznego dla retinoidów na receptę.

Podstawowe efekty działania retinolu: poprawa struktury i spoistości naskórka, cofanie objawów fotostarzenia skóry, wygładzenie zmarszczek, poprawa owalu twarzy, ogólne pogrubienie i renowacja skóry, regulacja produkcji łoju i redukcja zmian trądzikowych,w tym blizn potrądzikowych, zwężanie porów skóry.
1%, alantoina Alantoina – jest pochodną mocznika MOCZNIK - Mocznik-substancja naturalna, wchodza w skład NMF NMF – naturalny czynnik nawilżający stanowi 15 – 20% całkowitej masy warstwy rogowej naskórka. Składa się z aminokwasów, kwasu piroglutaminowego, mleczanu, moczniku oraz sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforanu, chlorków, a także amoniaku. Zapewnia wysokie oraz długotrwałe nawilżenie, a także mechaniczną ochronne skóry przed czynnikami zewnętrznymi. Odpowiada za zdolność do wiązania się wody oraz wpływa na elastyczność warstwy rogowej. , stanowi nawet 1% masy naskórka. W kosmetologii wykorzystywany głownie w celach nawilżających. Jest składnikiem naturalnego czynnika nawilżającego naskórek(NMF NMF – naturalny czynnik nawilżający stanowi 15 – 20% całkowitej masy warstwy rogowej naskórka. Składa się z aminokwasów, kwasu piroglutaminowego, mleczanu, moczniku oraz sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforanu, chlorków, a także amoniaku. Zapewnia wysokie oraz długotrwałe nawilżenie, a także mechaniczną ochronne skóry przed czynnikami zewnętrznymi. Odpowiada za zdolność do wiązania się wody oraz wpływa na elastyczność warstwy rogowej. ). Rozpuszcza się w wodzie, alkoholu i glikolu propylenowym. Jest wysoce higroskopijny. Posiada właściwości silnie nawilżające, antyseptycznie, przyspieszające gojenie się ran, oraz wspomaga złuszczanie martwego naskórka. Ujędrnia skórę, wygładza, wspomaga regenerację komórek. Przyczynia się do utrzymania prawidłowego stanu bariery ochronnej naskórka. Stosowany jest również w leczeniu kurzajek, łuszczycy i innych dermatoz objawiających się nadmierną suchością skóry. Mocznik jest substancją, która zapobiega odparowywaniu wody. , działa regenerująco, przyspiesza odnowę i ułatwiająca gojenie uszkodzonego naskórka. Wykazuje silne właściwości łagodzące i kojące. Zmniejsza podrażnienie skóry wrażliwej i chroni przed działaniem niekorzystnych czynników zewnętrznych. Ma właściwości nawilżające, wygładza oraz zmiękcza skórę. , ceramidy CERAMIDY - substancje tłuszczowe, naturalnie występujące w naskórku. Są składnikami cementu międzykomórkowego i płaszcza lipidowego skóry. Zapobiegają odparowywaniu wody z naskórka, nadmiernemu złuszczaniu się martwych komórek, hamują proces starzenia się skóry. Poprawiają jej kondycję , nawilżają i dbają o odpowiednie natłuszczenie. Skuteczne są w przypadku atopowego zapalenia skóry , czy w przypadku wrażliwej cery. Stosowane są także w kosmetykach do cer dojrzałych, suchych, starzejących się. Dbają również o kondycję zniszczonych włosów. , ekstrakt z wierzby, soja, fitosterole, kwas hialuronowy KWAS HIALURONOWY- Kwas hialuronowy- związek naturalnie występujący w organizmie człowieka. Tworzy cement wiążący tkanki. Kwas hialuronowy naprawia i wzmacnia komórki skóry. Zawarty w kosmetykach kwas ten skutecznie poprawia wygląd oraz funkcjonowanie skóry, skutecznie nawilża, wygładza, redukuje zmarszczki, poprawia elastyczność skóry, regeneruje ją, a także wzmacnia komórki i łagodzi stany zapalne. Kwas hialuronowy jest bardzo istotnym elementem skóry właściwej, gdzie wzmacnia jej komórki i wspomaga regenerację tkanek. Pomaga utrzymać odpowiedni poziom elastyczności i nawilżenia. Zapobiega niekorzystnym wpływom wolnych rodników. Kwas hialuronowy zatrzymując wodę w skórze, wspomaga gojenie się ran i stanów zapalnych. , heksapeptyd, witamina C WITAMINA C – kwas L-askorbinowy. Kwas askorbinowy występuje w dwóch formach określanych literami L i D. Tylko forma lewoskrętna - L - kwasu askorbinowego wykazuje 100% biologicznej aktywności witaminowej i może być przyswajana przez organizm i wykorzystywana przez skórę.

Jest jednym z najlepiej przebadanych składników kosmetycznych. Jest ona doceniana za dwa główne kierunki działania: silny i efektywny antyoksydant zwalczający wolne rodniki WOLNE RODNIKI – to reaktywne cząsteczki tlenu. Powstają w wyniku reakcji oksydacyjnych (utleniania) w organizmie człowieka. Jest to zjawisko naturalne i potrzebne, jednak przy nadmiernym nasileniu prowadzi do procesów degeneracyjnych organizmu, powodując groźne choroby. Są to cząsteczki rakotwórcze. Uszkadzają błonę komórkową, niszczą cząsteczki DNA, są główną przyczyną objawów starzenia się. i wspomagający ochronę przeciwsłoneczną oraz składnik stymulujący syntezę kolagenu.

Poza tym witamina C jest doceniana w pielęgnacji cery naczynkowej i z trądzikiem różowatym, jako składnik przeciwzapalny, poprawiający gojenie oraz substancja rozjaśniająca przebarwienia
, ekstrakt z owsa.


Wszystkie wymienione wyżej preparaty są jedynie propozycjami skutecznej terapii przeciw bliznom potrądzikowym. Każdy jednak z nich posiada wyjątkową formułę zawierającą odpowiednio dobrane składniki czynne, które efektywnie wspomagają kurację.

 
 

PUBLIKACJE PRASOWE Zobacz wszystkie

Akceptujemy płatności
Partnerzy
Google+