Dobroczynne właściwości oliwy z oliwek

Z dnia: 15-02-2016

Oliwa z oliwek - właściwości dla skóry, wykorzystanie w kosmetykach

Współczesna kosmetologia coraz częściej bazuje na naturalnych substancjach aktywnych roślinnego pochodzenia. Większość roślinnych składników aktywnych posiada wielokierunkowe działanie, zarówno kosmetyczne, jak i lecznicze. Jedną z takich substancji, szeroko wykorzystywaną w kosmetologii jest oliwa z oliwek. 

 

Słów kilka o oliwkach 

 

Tradycja oliwki sięga czasów starożytnych. Uznawana niegdyś była jako symbol zwycięstwa oraz znak pokoju. W Egipcie oliwa z oliwek używana była jako maść, olej do lamp oraz smar służący transportowaniu ogromnych bloków kamiennych. Składano ją także jako ofiarę bogom. 

 

Oliwka (Olea L.) to wiecznie zielone drzewko, które osiąga od 4 do 12 metrów wysokości. Jest to roślina długowieczna, która może przetrwać nawet dwa tysiące lat. Na szeroką skalę uprawiana jest w basenie Morza Śródziemnego oraz na Półwyspie Arabskim. Owoce oliwki zbiera się ręcznie i poddaje obróbce w przeciągu doby od zbioru. Wpływa to korzystnie na jakość oleju. Produkcja oliwy polega na miażdżeniu owoców, a następnie tłoczeniu na zimno. Ta metoda jest najstarszym ekologicznym sposobem, gdyż nie używa się do niej żadnych rozpuszczalników. Najlepsza temperatura dla zawartych w oliwie substancji aktywnych to 28 stopni Celsjusza.

 

Skład oliwy z oliwek

 

Najbardziej pożądaną oliwą jest ta naturalna - extra vergine. W takiej kategorii oliwy ilość wolnych kwasów tłuszczowych nie może przekroczyć 1-2% objętości. Aby wyprodukować jeden litr oliwy potrzeba około 5 kilogramów owoców oliwki. 

Owoc zawiera 15-25% oliwy, 30-60% wody i 19% cukrów. W oliwce zawarte są także proteiny, woski, sód, wapń, potas, miedź, żelazo, magnez, siarka, fosfor i jod. W produkcji oliwy wykorzystywany jest zarówno miąższ oliwki, jak i sama pestka. Oliwa z oliwek to najbogatsze źródło kwasu oleinowego (60-75%). Obniża on ciśnienie krwi oraz zmniejsza ryzyko zapadalności na nowotwory piersi. 

 

Oliwa z oliwek w służbie zdrowiu 

 

Oliwa z oliwek zawiera wiele substancji aktywnych o prozdrowotnych funkcjach. Istnieje związek między spożyciem oliwy, a zmniejszoną zapadalnością na cywilizacyjne choroby. Składniki aktywne obecnie w oliwie mają przede wszystkim działanie antyutleniające. Do najbardziej istotnych związków należą: tokoferole, beta-karoten, skwalen SKWALEN - został odkryty przez naukowców z Japonii jako naturalny składnik wątroby rekina. Dzięki temu jest dziś szeroko wykorzystywany w suplementach diety wzmacniających układ odpornościowy i działających przeciwnowotworowo. Obecnie pozyskiwany jest przede wszystkim z oliwy z oliwek. W kosmetyce zainteresowanie skwalenem jest duże, ponieważ jest on składnikiem naturalnej warstwy hydrolipidowej naskórka i włosów oraz cementu międzykomórkowego. Bardzo szybko się wchłania, powodując wzrost nawilżenia i miękkość skóry. Działa przeciwrodnikowo, ułatwia penetrację składników aktywnych wgłąb skóry oraz wzmacnia i odbudowuje jej barierę ochronną. Eliminuje łuszczenie skóry, wyrównuje zmarszczki i linie mimiczne, dodaje włosom połysku i elastyczności oraz wzmacnia płytkę paznokciową i zmiękcza otaczające ją skórki. Skwalen znajduje się w formule kremów i serum do twarzy, balsamów do ciała, pomadek i sztyftów do ust, odżywek i masek do włosów, odżywek do paznokci. Polecany jest głównie do pielęgnacji skóry suchej, odwodnionej, po kuracji retinoidami oraz w przypadku takich chorób skóry jak egzema i łuszczyca. , sterole i związki fenolowe. 

Witamina E WITAMINA E – tokoferol. Ze względu na zdolność neutralizowania wolnych rodników witamina E chroni przed utlenianiem i zniszczeniem lipidów naskórka. Najskuteczniej działa w duecie z witaminą C. Witamina E to tzw.\"witamina młodości\". Jest cennym \"zmiataczem\" wolnych rodników. Witamina E chroni komórki skóry , dba o jej piękny wygląd i koloryt. Pomaga w leczeniu chorób skóry, przyspiesza gojenie ran. (w postaci alfa-tokoferolu) chroni organizm przed stresem oksydacyjnym. Zapobiega miażdżycy, chorobom wieńcowym oraz  uszkodzeniom spowodowanym przez nadmierny wpływ promieniowania ultrafioletowego. Beta-karoten również niweluje niekorzystnie działanie wolnych rodników. Do związków fenolowych, które można znaleźć w oliwie zaliczamy: kwasy i alkohole fenolowe oraz flawonoidy. Przeciwdziałają one chorobom układu krążenia, oddechowego, moczowego, pokarmowego oraz chorobom skóry. Flawonoidy szeroko wykorzystywane są w terapii przeciwnowotworowej. Skwalen SKWALEN - został odkryty przez naukowców z Japonii jako naturalny składnik wątroby rekina. Dzięki temu jest dziś szeroko wykorzystywany w suplementach diety wzmacniających układ odpornościowy i działających przeciwnowotworowo. Obecnie pozyskiwany jest przede wszystkim z oliwy z oliwek. W kosmetyce zainteresowanie skwalenem jest duże, ponieważ jest on składnikiem naturalnej warstwy hydrolipidowej naskórka i włosów oraz cementu międzykomórkowego. Bardzo szybko się wchłania, powodując wzrost nawilżenia i miękkość skóry. Działa przeciwrodnikowo, ułatwia penetrację składników aktywnych wgłąb skóry oraz wzmacnia i odbudowuje jej barierę ochronną. Eliminuje łuszczenie skóry, wyrównuje zmarszczki i linie mimiczne, dodaje włosom połysku i elastyczności oraz wzmacnia płytkę paznokciową i zmiękcza otaczające ją skórki. Skwalen znajduje się w formule kremów i serum do twarzy, balsamów do ciała, pomadek i sztyftów do ust, odżywek i masek do włosów, odżywek do paznokci. Polecany jest głównie do pielęgnacji skóry suchej, odwodnionej, po kuracji retinoidami oraz w przypadku takich chorób skóry jak egzema i łuszczyca. zwiększa odporność organizmu, obniża cholesterol CHOLESTEROL - lipid z grupy steroidów, jest składnikiem, który naturalnie występuje w cemencie międzykomórkowym rogowej warstwy naskórka oraz w sebum. Pozyskuje się go z lanoliny. Nie ma zdolności rozpuszczania w wodzie. Wpływa na konsystencję preparatów kosmetycznych (zwiększa ich lepkość). Jest emolientem. Na powierzchni naskórka tworzy ochronny film, który zapobiega utracie (wyparowywaniu) wilgoci. Cholesterol posiada właściwości kondycjonujące (wygładzające i zmiękczające) dlatego jest cennym składnikiem szamponów, odżywek i masek do włosów. Nadaje im połysk, przywraca naturalny blask i gładkość. Cholesterol natłuszcza i zmiękcza naskórek, dlatego stosowany jest w maściach dla osób cierpiących na łuszczycę i atopowe zapalenie skóry (AZS). Wykorzystywany jest także jako emulgator W/O, który umożliwia powstanie emulsji (stąd jego obecność w recepturach kremów, balsamów i mleczek). Niestety ze względu na jego komedogenność może powodować zatykanie ujść gruczołów łojowych, a tym samym powstawanie zaskórników. Składnik ten łatwo penetruje warstwę rogową naskórka, a także zwiększa przenikanie innych substancji aktywnych zawartych w kosmetykach. Cholesterol uzupełnia brakujące elementy lipidowe cementu międzykomórkowego. Doskonale sprawdza się w formułach preparatów stosowanych do pielęgnacji skóry podrażnionej po peelingach, kuracjach retinoidami lub zabiegach z zakresu medycyny estetycznej (np. laseroterapii). oraz reguluje gospodarkę hormonalną. Wykazuje także silne działanie przeciwutleniające, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Fitosterole obecne w oliwie z oliwek obniżają poziom cholesterolu CHOLESTEROL - lipid z grupy steroidów, jest składnikiem, który naturalnie występuje w cemencie międzykomórkowym rogowej warstwy naskórka oraz w sebum. Pozyskuje się go z lanoliny. Nie ma zdolności rozpuszczania w wodzie. Wpływa na konsystencję preparatów kosmetycznych (zwiększa ich lepkość). Jest emolientem. Na powierzchni naskórka tworzy ochronny film, który zapobiega utracie (wyparowywaniu) wilgoci. Cholesterol posiada właściwości kondycjonujące (wygładzające i zmiękczające) dlatego jest cennym składnikiem szamponów, odżywek i masek do włosów. Nadaje im połysk, przywraca naturalny blask i gładkość. Cholesterol natłuszcza i zmiękcza naskórek, dlatego stosowany jest w maściach dla osób cierpiących na łuszczycę i atopowe zapalenie skóry (AZS). Wykorzystywany jest także jako emulgator W/O, który umożliwia powstanie emulsji (stąd jego obecność w recepturach kremów, balsamów i mleczek). Niestety ze względu na jego komedogenność może powodować zatykanie ujść gruczołów łojowych, a tym samym powstawanie zaskórników. Składnik ten łatwo penetruje warstwę rogową naskórka, a także zwiększa przenikanie innych substancji aktywnych zawartych w kosmetykach. Cholesterol uzupełnia brakujące elementy lipidowe cementu międzykomórkowego. Doskonale sprawdza się w formułach preparatów stosowanych do pielęgnacji skóry podrażnionej po peelingach, kuracjach retinoidami lub zabiegach z zakresu medycyny estetycznej (np. laseroterapii). , działają antyrodnikowo i przeciwnowotworowo. 

 

Zastosowanie oliwy z oliwek w kosmetyce 

 

Dobroczynne działanie oliwy z oliwek wykorzystywane jest w produktach kosmetycznych na szeroką skalę. Zawartość witaminy E i związków fenolowych działających antyutleniająco sprawia, że oliwa dodawana jest do kosmetyków przeciwstarzeniowych. Skwalen SKWALEN - został odkryty przez naukowców z Japonii jako naturalny składnik wątroby rekina. Dzięki temu jest dziś szeroko wykorzystywany w suplementach diety wzmacniających układ odpornościowy i działających przeciwnowotworowo. Obecnie pozyskiwany jest przede wszystkim z oliwy z oliwek. W kosmetyce zainteresowanie skwalenem jest duże, ponieważ jest on składnikiem naturalnej warstwy hydrolipidowej naskórka i włosów oraz cementu międzykomórkowego. Bardzo szybko się wchłania, powodując wzrost nawilżenia i miękkość skóry. Działa przeciwrodnikowo, ułatwia penetrację składników aktywnych wgłąb skóry oraz wzmacnia i odbudowuje jej barierę ochronną. Eliminuje łuszczenie skóry, wyrównuje zmarszczki i linie mimiczne, dodaje włosom połysku i elastyczności oraz wzmacnia płytkę paznokciową i zmiękcza otaczające ją skórki. Skwalen znajduje się w formule kremów i serum do twarzy, balsamów do ciała, pomadek i sztyftów do ust, odżywek i masek do włosów, odżywek do paznokci. Polecany jest głównie do pielęgnacji skóry suchej, odwodnionej, po kuracji retinoidami oraz w przypadku takich chorób skóry jak egzema i łuszczyca. , dzięki wykazywaniu biozgodności z ludzkim łojem zapewnia prawidłowe funkcjonowanie bariery hydrolipidowej oraz uelastycznia, natłuszcza i zmiękcza naskórek. Dodatkowo przyspiesza proces regeneracji oraz stanowi skuteczną ochronę przed szkodliwym wpływem promieniowania ultrafioletowego. Przeciwdziała nadmiernej utracie wody (TEWL), reguluje wydzielanie sebum oraz dba o prawidłowy przebieg procesu keratynizacji. Oliwa z oliwek koi i łagodzi podrażnienia, a także posiada właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Skutecznie natłuszcza, nawilża i niweluje szorstkość skóry. Dodawana jest do preparatów do masażu, gdyż przywraca skórze miękkość i zapewnia uczucie odprężenia. Oliwa z oliwek jest także cennym składnikiem szamponów, masek i odżywek do włosów ze względu na jej właściwości wzmacniające, ochronne i nadające połysk. W formule preparatów do demakijażu, głównie mleczek, również można znaleźć oliwę z oliwek. Wszystkim, którzy na własnej skórze (i nie tylko) chcą się przekonać o cudownych właściwościach oliwy z oliwek polecamy:

 

Preparaty kosmetyczne do pielęgnacji twarzy i okolic oczu:

 

Paula's Choice Skin Recovery Hydrating Treatment Mask - maska nawilżająca,

PCA Skin Collagen Hydrator - krem nawilżający,

Dr Irena Eris Active moisturizing under-eye Cream - krem pod oczy,

Dr Irena Eris Elasticity and density improving cream, night care - uelastyczniający krem poprawiający gęstość skóry na noc.

 

Preparaty do demakijażu:

 

Macrovita Deep cleansing liquid soap with olive oil&propolis - żel oczyszczający do twarzy z bio-oliwą i propolisem,

Odylique Creamy Coconut Cleanser - kremowe mleczko kokosowe do mycia twarzy, 

Byothea Normalizing Cleansing Milk - mleczko oczyszczająco-normalizujące,

Rejuvi Super Soothing Lotion - lotion silnie łagodzący.

 

Preparaty do pielęgnacji skóry całego ciała:

 

Pat&Rub Relaxing Sugar Scrub - relaksujący peeling cukrowy, 

Paula's Choice Clinical Ultra-Rich Soothing Body Butter - odżywcze masło do ciała,

Paula's Choice Clinical Utra-Rich Moisturizer - odżywczy krem nawilżający,

Aromatherapy Associates Nourishing Enrich Body Oil - wzbogacający olejek do masażu.

 

Preparaty oparte na oliwie z oliwek do włosów:

Macrovita Shampoo againts hair loss - wzmacniający szampon przeciw wypadaniu włosów,

Macrovita Olive oil - olejek z oliwek do pielęgnacji włosów, jak i całego ciała,

Macrovita Shampoo for oily hair and dandruff - szampon przeciwłupieżowy do włosów przetłuszczających się.

 

Oliwa z oliwek wykazuje niezaprzeczalnie korzystny wpływ na skórę, jak i na cały organizm ludzki. W obecnych czasach, kiedy postęp kosmetologii jest tak duży, a moda ciągle się zmienia, warto nadal interesować się preparatami kosmetycznymi opartymi na naturalnych składnikach aktywnych.

 
 

PUBLIKACJE PRASOWE Zobacz wszystkie

Akceptujemy płatności
Partnerzy
Google+