Dziesięć faktów o kwasie glikolowym

Z dnia: 24-09-2015

Dziesięć faktów o kwasie glikolowym LeMaadr peeling z kwasem glikolowym

Jesień do doskonały czas, aby pomóc swojej skórze i zastosować peeling z alfa-hydroksykwasami. Możemy to zrobić w domowym zaciszu, korzystając z produktów do tego stworzonych. Hydroksykwasy to związki organiczne powszechnie występujące w przyrodzie.

 

Jeden z najpopularniejszych, stosowanych w kosmetyce, to kwas glikolowy KWAS GLIKOLOWY- zaliczany do alfahydroksykwasów (AHA). Kwas glikolowy powszechnie stosowany jest w kosmetyce i dermatologii w celu rozjaśnienia i wygładzenia cery. Kwas glikolowy otrzymywany jest z trzciny cukrowej. Posiada szerokie spektrum działania. Posiada bardzo małą cząsteczkę, co powoduje jego łatwe przenikanie w głąb warstwy rogowej naskórka. Kwas ten złuszcza naskórek, rozluźnia wiązania międzykomórkowe, poprawia nawilżenie naskórka i zwiększa grubość jego żywych warstw. Ponadto wygładza drobne zmarszczki, ujędrnia, rewitalizuje. poprawia koloryt skóry, działa przeciwbakteryjnie. Polecany jest także w walce z cellulitem i rozstępami. . Jedną z jego zalet, wykorzystywaną w pielęgnacji, jest mały rozmiar cząsteczki. Pozwala to na jego łatwe przenikanie przez warstwę naskórka. Czy znacie kilka faktów dotyczących peelingów z kwasem glikolowym?

 

1. Kwas glikolowy KWAS GLIKOLOWY- zaliczany do alfahydroksykwasów (AHA). Kwas glikolowy powszechnie stosowany jest w kosmetyce i dermatologii w celu rozjaśnienia i wygładzenia cery. Kwas glikolowy otrzymywany jest z trzciny cukrowej. Posiada szerokie spektrum działania. Posiada bardzo małą cząsteczkę, co powoduje jego łatwe przenikanie w głąb warstwy rogowej naskórka. Kwas ten złuszcza naskórek, rozluźnia wiązania międzykomórkowe, poprawia nawilżenie naskórka i zwiększa grubość jego żywych warstw. Ponadto wygładza drobne zmarszczki, ujędrnia, rewitalizuje. poprawia koloryt skóry, działa przeciwbakteryjnie. Polecany jest także w walce z cellulitem i rozstępami. ma stosunkowo niewielkie działanie drażniące

2. Oprócz właściwości peelingujących, w stężeniach stosowanych w pielęgnacji domowej, kwas glikolowy KWAS GLIKOLOWY- zaliczany do alfahydroksykwasów (AHA). Kwas glikolowy powszechnie stosowany jest w kosmetyce i dermatologii w celu rozjaśnienia i wygładzenia cery. Kwas glikolowy otrzymywany jest z trzciny cukrowej. Posiada szerokie spektrum działania. Posiada bardzo małą cząsteczkę, co powoduje jego łatwe przenikanie w głąb warstwy rogowej naskórka. Kwas ten złuszcza naskórek, rozluźnia wiązania międzykomórkowe, poprawia nawilżenie naskórka i zwiększa grubość jego żywych warstw. Ponadto wygładza drobne zmarszczki, ujędrnia, rewitalizuje. poprawia koloryt skóry, działa przeciwbakteryjnie. Polecany jest także w walce z cellulitem i rozstępami. nawilża skutecznie skórę

3. Złuszczanie naskórka po użyciu kwasu glikolowego w stężeniach kilkunastu procent jest delikatne i zwykle zaczyna się po 2-3 dniach stosowania preparatu.

4. Krem z filtrem należy stosować nie tylko w trakcie pielęgnacji z użyciem kwasu glikolowego, ale również 3-4 tygodnie po jej zakończeniu

5. Nie należy stosować peelingów z alfa-hydroksykwasami jeśli nasza skóra jest podrażniona np.: ekspozycją na światło słoneczne lub depilacją woskiem.

6. Kwas glikolowy KWAS GLIKOLOWY- zaliczany do alfahydroksykwasów (AHA). Kwas glikolowy powszechnie stosowany jest w kosmetyce i dermatologii w celu rozjaśnienia i wygładzenia cery. Kwas glikolowy otrzymywany jest z trzciny cukrowej. Posiada szerokie spektrum działania. Posiada bardzo małą cząsteczkę, co powoduje jego łatwe przenikanie w głąb warstwy rogowej naskórka. Kwas ten złuszcza naskórek, rozluźnia wiązania międzykomórkowe, poprawia nawilżenie naskórka i zwiększa grubość jego żywych warstw. Ponadto wygładza drobne zmarszczki, ujędrnia, rewitalizuje. poprawia koloryt skóry, działa przeciwbakteryjnie. Polecany jest także w walce z cellulitem i rozstępami. wykorzystywany w kosmetykach jest syntetyzowany w warunkach laboratoryjnych.

7. W przyrodzie kwas glikolowy KWAS GLIKOLOWY- zaliczany do alfahydroksykwasów (AHA). Kwas glikolowy powszechnie stosowany jest w kosmetyce i dermatologii w celu rozjaśnienia i wygładzenia cery. Kwas glikolowy otrzymywany jest z trzciny cukrowej. Posiada szerokie spektrum działania. Posiada bardzo małą cząsteczkę, co powoduje jego łatwe przenikanie w głąb warstwy rogowej naskórka. Kwas ten złuszcza naskórek, rozluźnia wiązania międzykomórkowe, poprawia nawilżenie naskórka i zwiększa grubość jego żywych warstw. Ponadto wygładza drobne zmarszczki, ujędrnia, rewitalizuje. poprawia koloryt skóry, działa przeciwbakteryjnie. Polecany jest także w walce z cellulitem i rozstępami. znajdziemy nie tylko w trzcinie cukrowej, ale także na przykład w jabłkach i winogronach.

8. Kwas glikolowy KWAS GLIKOLOWY- zaliczany do alfahydroksykwasów (AHA). Kwas glikolowy powszechnie stosowany jest w kosmetyce i dermatologii w celu rozjaśnienia i wygładzenia cery. Kwas glikolowy otrzymywany jest z trzciny cukrowej. Posiada szerokie spektrum działania. Posiada bardzo małą cząsteczkę, co powoduje jego łatwe przenikanie w głąb warstwy rogowej naskórka. Kwas ten złuszcza naskórek, rozluźnia wiązania międzykomórkowe, poprawia nawilżenie naskórka i zwiększa grubość jego żywych warstw. Ponadto wygładza drobne zmarszczki, ujędrnia, rewitalizuje. poprawia koloryt skóry, działa przeciwbakteryjnie. Polecany jest także w walce z cellulitem i rozstępami. jest dobrze rozpuszczalny w wodzie.

9. Peelingi z kwasem glikolowym przyspieszają złuszczanie naskórka. Jest to naturalny proces, który zachodzi codziennie na naszej skórze.

10. Dzięki stosowaniu peelingów z kwasem glikolowym można uzyskać spłycenie zmarszczek i zmniejszenie intensywności przebarwień.

 

Marta Leńska-Mieciek

InfoPlus

 
 

PUBLIKACJE PRASOWE Zobacz wszystkie

Akceptujemy płatności
Partnerzy
Google+