Kwas migdałowy w pigułce

Z dnia: 07-09-2018

 

Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości, substancje pochodzenia naturalnego są znacznie częściej wykorzystywane przez producentów kosmetyków. Coraz większą popularnością cieszą się kwasy owocowe, które pomagają wyeliminować problemy skórne, takie jak zmarszczki czy przebarwienia. Wśród infuencerek, wzrasta zainteresowanie kwasem migdałowym. Dlaczego jest tak znany? Jakie są jego właściwości? Jak powinnien wyglądać "domowy zabieg" z jego udziałem? Zobaczmy!

 

Kiedy powinnaś wybrać kwas migdałowy?

 

Czym jest i jak działa kwas migdałowy KWAS MIGDAŁOWY - Kwas migdałowy-jeden z grupy kwasów AHA, swoją budową przypomina antybiotyk. Kwas migdałowy ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, głównie w leczeniu trądziku. Nalezy do grupy alfahydroksykwasów(AHA). W środowisku naturalnym występuje w gorzkich migdałach, morelach i wiśniach. Wykazuje najsilniejsze spośród wszystkich alfahydroksykwasów działanie bakteriobójcze. Stosowany jest w przypadku cery tłustej i trądzikowej, a także starzejącej się. Może być stosowany również w przypadku cery wrażliwej. Wykazuje on działanie stopniowo złuszczające, keratolityczne, a także hamuje łojotok, oczyszcza skórę z zaskórników, usuwa pierwsze objawy starzenia i fotostarzenia, wyrównuje koloryt skóry i delikatnie rozjaśnia. Nie powoduje nadwrażliwości na promienie UV. ?


To nic innego, jak wynik kontrolowanej hydrolizy wyciągu z gorzkich migdałów (Amygdalus Communis var Amara).Należy on do grupy kwasów alfa-hydroksylowych (AHA). Wśród swoich "kolegów" należących do tej grupy, wyróżnia się silnym działaniem antybakteryjnym i odkażającym. Co ciekawe, jego masa cząsteczkowa jest większa w porównaniu z popularnymi często stosowanymkwasem glikolowym, który również zaliczany jest do grupy kwasów AHA. A jakie znaczenie ma to dla naszej skóry? Otóż działa łagodniej i bezpieczniej w zewnętrznym zastosowaniu na skórę.

Kwas migdałowy KWAS MIGDAŁOWY - Kwas migdałowy-jeden z grupy kwasów AHA, swoją budową przypomina antybiotyk. Kwas migdałowy ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, głównie w leczeniu trądziku. Nalezy do grupy alfahydroksykwasów(AHA). W środowisku naturalnym występuje w gorzkich migdałach, morelach i wiśniach. Wykazuje najsilniejsze spośród wszystkich alfahydroksykwasów działanie bakteriobójcze. Stosowany jest w przypadku cery tłustej i trądzikowej, a także starzejącej się. Może być stosowany również w przypadku cery wrażliwej. Wykazuje on działanie stopniowo złuszczające, keratolityczne, a także hamuje łojotok, oczyszcza skórę z zaskórników, usuwa pierwsze objawy starzenia i fotostarzenia, wyrównuje koloryt skóry i delikatnie rozjaśnia. Nie powoduje nadwrażliwości na promienie UV. działa dwukierunkowo. Z jednej strony, podobnie jak typowe kwasy AHA KWASY AHA – kwasy alfa-hydroksylowe, zwane AHA lub owocowymi, to grupa kwasów organicznych występujących w przyrodzie – w owocach, warzywach, trzcinie cukrowej. W recepturach kosmetyków, najczęściej stosowane są: kwas glikolowy i kwas mlekowy. Jest to spowodowane faktem, iż cząsteczki tych kwasów są niewielkie, przez co są łatwo absorbowane przez skórę. Działanie kwasów owocowych polega na delikatnej eksfoliacji naskórka (peelingu), efektem czego jest rozświetlona, zdrowo wyglądająca skóra. Udowodniono również, że kwasy AHA powodują zwiększenie kolagenu i elastyny w skórze. Poprawiają one zatem jej elastyczność oraz pomagają skorygować drobne zmarszczki. Mają również silne działanie nawilżające, rozjaśniające przebarwienia, normalizujące pracę gruczołów łojowych. Kwasów nie należy stosować latem, gdyż skóra pozbawiona warstwy rogowej, staje się szczególnie wrazliwa na wpływ promieni słonecznych. , złuszcza wierzchnie warstwy naskórka, co znacznie wpływa na poprawę kolorytu i sytruktury skóry, reguluje odnowę komórkową i działa przeciwzmarszczkowo. Z drugiej strony, działając przeciwko szczepom bakterii, między innymi z rodzaju Staphylococcus aureus, Eschericha coli czy Aerobacter aerogenes, ma działanie antybakteryjne, łagodzi stany zapalne skóry czy też goi zmiany trądzikowe.

Warto również dodać, że spośród przedstawicieli kwasów AHA, to właśnie kwas migdałowy KWAS MIGDAŁOWY - Kwas migdałowy-jeden z grupy kwasów AHA, swoją budową przypomina antybiotyk. Kwas migdałowy ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, głównie w leczeniu trądziku. Nalezy do grupy alfahydroksykwasów(AHA). W środowisku naturalnym występuje w gorzkich migdałach, morelach i wiśniach. Wykazuje najsilniejsze spośród wszystkich alfahydroksykwasów działanie bakteriobójcze. Stosowany jest w przypadku cery tłustej i trądzikowej, a także starzejącej się. Może być stosowany również w przypadku cery wrażliwej. Wykazuje on działanie stopniowo złuszczające, keratolityczne, a także hamuje łojotok, oczyszcza skórę z zaskórników, usuwa pierwsze objawy starzenia i fotostarzenia, wyrównuje koloryt skóry i delikatnie rozjaśnia. Nie powoduje nadwrażliwości na promienie UV. najsilniej stymuluje produkcję kwasu hialuronowego w skórze. Ponadto, za sprawą dużej wielkości cząsteczek i łagodnemu działaniu, jest znacznie lepiej tolerowany przez skórę, nawet naczyniową czy wrażliwą. Nie powoduje zaczerwienień, podrażnień czy silnego łuszczenia skóry.

 

Kiedy powinnaś wybrać kwas migdałowy KWAS MIGDAŁOWY - Kwas migdałowy-jeden z grupy kwasów AHA, swoją budową przypomina antybiotyk. Kwas migdałowy ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, głównie w leczeniu trądziku. Nalezy do grupy alfahydroksykwasów(AHA). W środowisku naturalnym występuje w gorzkich migdałach, morelach i wiśniach. Wykazuje najsilniejsze spośród wszystkich alfahydroksykwasów działanie bakteriobójcze. Stosowany jest w przypadku cery tłustej i trądzikowej, a także starzejącej się. Może być stosowany również w przypadku cery wrażliwej. Wykazuje on działanie stopniowo złuszczające, keratolityczne, a także hamuje łojotok, oczyszcza skórę z zaskórników, usuwa pierwsze objawy starzenia i fotostarzenia, wyrównuje koloryt skóry i delikatnie rozjaśnia. Nie powoduje nadwrażliwości na promienie UV. ?

Jeśli jeszcze nie jesteś pewna, dlaczego powinnaś wdrożyć do swojej pielęgnacji kwas migdałowy KWAS MIGDAŁOWY - Kwas migdałowy-jeden z grupy kwasów AHA, swoją budową przypomina antybiotyk. Kwas migdałowy ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, głównie w leczeniu trądziku. Nalezy do grupy alfahydroksykwasów(AHA). W środowisku naturalnym występuje w gorzkich migdałach, morelach i wiśniach. Wykazuje najsilniejsze spośród wszystkich alfahydroksykwasów działanie bakteriobójcze. Stosowany jest w przypadku cery tłustej i trądzikowej, a także starzejącej się. Może być stosowany również w przypadku cery wrażliwej. Wykazuje on działanie stopniowo złuszczające, keratolityczne, a także hamuje łojotok, oczyszcza skórę z zaskórników, usuwa pierwsze objawy starzenia i fotostarzenia, wyrównuje koloryt skóry i delikatnie rozjaśnia. Nie powoduje nadwrażliwości na promienie UV. , przedstawimy Ci sytuacje, w których wygrywa z innymi przedstawicielami kwasów grupy AHA.

 

Kiedy powinnaś wybrać kwas migdałowy?

 

1. Złuszczanie naskórka i/lub wyrównanie kolorytu skóry

Kwas migdałowy KWAS MIGDAŁOWY - Kwas migdałowy-jeden z grupy kwasów AHA, swoją budową przypomina antybiotyk. Kwas migdałowy ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, głównie w leczeniu trądziku. Nalezy do grupy alfahydroksykwasów(AHA). W środowisku naturalnym występuje w gorzkich migdałach, morelach i wiśniach. Wykazuje najsilniejsze spośród wszystkich alfahydroksykwasów działanie bakteriobójcze. Stosowany jest w przypadku cery tłustej i trądzikowej, a także starzejącej się. Może być stosowany również w przypadku cery wrażliwej. Wykazuje on działanie stopniowo złuszczające, keratolityczne, a także hamuje łojotok, oczyszcza skórę z zaskórników, usuwa pierwsze objawy starzenia i fotostarzenia, wyrównuje koloryt skóry i delikatnie rozjaśnia. Nie powoduje nadwrażliwości na promienie UV. rozluźnia połączenia komórek naskórka z cementem międzykomórkowym. Tym samym złuszcza powierzchowne warstwy skóry, dzięki czemu Twoja skóra stanie się gładka i przygotowana na dalsze zabiegi pielęgnacyjne, a Ty będziesz mogła cieszyć się wyrównanym kolorytem skóry!

W tej sytuacji z pomocą przyjdzie Ci Organic Series Mandelic Peel 20%. Cząsteczki kwasu stopniowo przenikają do głębszych warstw naskórka, dając natychmiastowe efekty bez uczucia dyskomfortu. Preparat pomoże Ci również w walce z trądzikiem, gdyż posiada działanie antybakteryjne i łagodzące stany zapalne.

Ciesząca się ciągle wzrastającą popularnością wśród Influencerek propozycja Sesderma Mandelac Face and Body Scrub skierowana jest dla cery tłustej, łojotokowej, trądzikowej czy mieszanej. Peeling do twarzy i ciała idealnie przygotuje Twoją skórę przed peelingami chemicznymi!

 

2. Złagodzenie i ukojenie

Kwas, który łagodzi podrażnienia? Dokładnie! Przynosi ulgę skórze nadreaktywnej, naczyniowej i wrażliwej. Tutaj, na szczególną uwagę zasługuje Dottore Rossatore Resurfacing Cream. Powstała z myślą o naturalnej regeneracji i stymulacji komórek do biologicznej odnowy. Jednocześnie, redukując niedoskonałości, wykazuje również działanie przeciwstarzeniowe.

 

Kiedy powinnaś wybrać kwas migdałowy?

 

3. Działanie przeciwstarzeniowe

Badania nad kwasem migdałowym dowodzą, że jego regularne stosowanie wyraźnie wygładza skórę i spłyca zmarszczki. Ponadto stymuluje fibroblasty do syntezy kolagenu KOLAGEN - białko występujące w organizmie w tkance łącznej. Kolagen wykorzystywany w kosmetyce jako składnik ujędrniający i odmładzający. Współczesna kosmetyka bazując na takim składniku jak kolagen stawia wyzwanie procesom starzenia się skóry. Pomaga usunąć zmarszczki, poprawia sprężystość i gęstość skóry, dodaje objętości i wygładza. Kolagen jest również istotnym składnikiem kosmetyków pomagających zwalczać rozstępy i blizny, żylaki, wspomaga leczenie trądziku, wzmacnia stawy, poprawia kondycję włosów i paznokci. Produktów z zawartością kolagenu z powodzeniem mogą używać osoby o skórze wrażliwej, alergicznej i atopowej, gdyż kolagen nie powoduje reakcji uczuleniowych. i elastyny, czyli ujędrnia i uelastycznie skórę! Doskonałym produktem przeciwstarzeniowym jest Sesderma Mandelac Liposomal Serum. Terapia nie tylko przeciwstarzeniowa, ale także rozjaśniająca i złuszczająca. Serum pozostawi gładką, nawilżoną i jędrną skórę twarzy!

 

4. Nawilżenie skóry

Kwas i nawilżenie? Dla większości to brzmi irracjonalnie! Jednak w przypadku kwasu migdałowego, to prawda! Marka Sesderma, w swojej linii Mandelac, stworzyła wyjątkowe kosmetyki uwzględniając każdy rodzaj skóry: wrażliwą, naczyniową, tłustą, trądzikową aż po dojrzałą.

 

Jak często należy wykonać zabiegi z kwasem migdałowym?

W odróżnieniu od innych kwasów, na rozpoczęcie pielęgnacji z kwasem migdałowym nie musisz czekać, aż skończy się lato! W jego przypadku, intensywne promieniowanie słoneczne nie zwiększają ryzyka podrażnień. Pamiętaj jednak, że zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć - dla własnego bezpieczeństwa stosuj kremy z filtrem SPF.

W salonie kosmetycznym, każdy następny peeling kwasem migdałowym wykonywany jest od 14 do 21 dni. Najlepszy rezultaty przynosi seria 6-8 zabiegów - tak właśnie powinna wyglądać Twoja domowa pielęgnacja. Wówczas skóra stanie się gładka, jędrna i lepiej nawilżona. Pozbędziesz się również problemu przebarwień czy blizn potrądzkowych!

 

Jak często należy wykonać zabiegi z kwasem migdałowym?

 

Kwas migdałowy KWAS MIGDAŁOWY - Kwas migdałowy-jeden z grupy kwasów AHA, swoją budową przypomina antybiotyk. Kwas migdałowy ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, głównie w leczeniu trądziku. Nalezy do grupy alfahydroksykwasów(AHA). W środowisku naturalnym występuje w gorzkich migdałach, morelach i wiśniach. Wykazuje najsilniejsze spośród wszystkich alfahydroksykwasów działanie bakteriobójcze. Stosowany jest w przypadku cery tłustej i trądzikowej, a także starzejącej się. Może być stosowany również w przypadku cery wrażliwej. Wykazuje on działanie stopniowo złuszczające, keratolityczne, a także hamuje łojotok, oczyszcza skórę z zaskórników, usuwa pierwsze objawy starzenia i fotostarzenia, wyrównuje koloryt skóry i delikatnie rozjaśnia. Nie powoduje nadwrażliwości na promienie UV. w pigułce

  • Podsumowując, przedstawiamy Ci listę "ciekawostek", o których zapewne już doskonale wiesz i powinnaś pamiętać wybierając swój idealny kwas!
  • Rozluźnia połączenia komórek naskórka z cementem międzykomórkowym, a tym samym wygładza i rozjaśnia skórę.
  • Stymuluje produkcję kwasu hialuronowego w skórze.
  • Ma działanie matujące - zmniejsza łojotok i przetłuszczanie skóry oraz reguluje pracę gruczołów łojowych.
  • Rozjaśnia przebarwienia i piegi.
  • Zwiększa napięcie i nawilżenie skóry poprzez pobudzenie produkcji kolagenu KOLAGEN - białko występujące w organizmie w tkance łącznej. Kolagen wykorzystywany w kosmetyce jako składnik ujędrniający i odmładzający. Współczesna kosmetyka bazując na takim składniku jak kolagen stawia wyzwanie procesom starzenia się skóry. Pomaga usunąć zmarszczki, poprawia sprężystość i gęstość skóry, dodaje objętości i wygładza. Kolagen jest również istotnym składnikiem kosmetyków pomagających zwalczać rozstępy i blizny, żylaki, wspomaga leczenie trądziku, wzmacnia stawy, poprawia kondycję włosów i paznokci. Produktów z zawartością kolagenu z powodzeniem mogą używać osoby o skórze wrażliwej, alergicznej i atopowej, gdyż kolagen nie powoduje reakcji uczuleniowych. .
  • Reguluje odnowę komórkową - wspomaga gojenie i regenerację naskórka
  • Zmniejsza skutki fotostarzenia.

Pamiętaj, że Twoja twarz jest pierwszą częścią ciała, na którą zwraca się uwagę! Zdrowa, pełna blasku skóra o jednolitym kolorycie, to najlepszy sposób na odjęcie kilku lat!

 

 

PUBLIKACJE PRASOWE Zobacz wszystkie

Akceptujemy płatności
Partnerzy
Google+