Na Walentyki- kosmetyki i afrodyzjaki

Z dnia: 14-02-2014

 

Na Walentynki - Odprężający rytuał, czyli kosmetyki i afrodyzjaki

 

Na Walentynki - Odprężający rytuał, czyli kosmetyki i afrodyzjaki

Walentyki to wspaniały czas dla zakochanych.Warto zadbać o to, by ten jedyny w swoim rodzaju dzień w roku był przepełniony zmysłowym uczuciem uniesienia i radością z obecności bliskiej naszemu sercu osoby.

Pomyślmy zatem w jaki sposób sprawić, by kochana przez nas osoba poczuła się tego dnia cudownie i wyjątkowo. Zadbajmy o odpowiedni nastrój choćby w domowym zaciszu, uczyńmy Dzień Zakochanych odprężającym rytuałem. Co może stać się dla nas różdżką wprowadzającą w magiczny nastrój? Z pewnością uczynią to afrodyzjaki zawarte w odpowiednich kosmetykach.

AFRODYZJAK- Nazwa pochodzi od imienia bogini miłości Afrodyty. Cechowała się ona zmysłowością, niezwykłą urodą i wdziękiem, który przyciągał niejednego amanta.
Afrodyzjaki to wszelkiego rodzaju substancje , które mają właściwości pobudzające pożądanie , zwiększają popęd płciowy, a nawet likwidują nieśmiałość. Mogą to być różnego rodzaju pokarmy, kosmetyki, napoje, czy eliksiry.
Afrodyzjaki regulują poziom hormonów płciowych, a nawet pobudzają wzrost endorfin- czyli tzw. "hormonów szczęścia", odpowiedzialnych za uczucie przyjemności.

Ważną rolę w odczuwaniu zmysłowych wrażeń odgrywa nie tylko nasza skóra i i kubki smakowe,ale także nos. Połączony jest on specjalnym nerwem z podwzgórzem, czyli częścią naszego mózgu, odpowiedzialną m. in.za pożądanie seksualne, uczucie podniecenia czy niepokoju.

Istotnym elementem są feromony- substancje chemiczne, zawate w głębszych warstwach skóry, wpływające na odpowiednie wrażenia i odczucia. Często używane są one do produkcji perfum, czy kosmetyków, które mają za zadanie wpłynąć na nasz lepszy nastrój, zrelaksować, pobudzić zmysły oraz odpowiednio pielęgnować naszą skórę.

Składniki kosmetyków o właściwościach afrodyzjaków

  • CZEKOLADA- biała lub czarna, gorzka lub słodka. Źródło wielu cennych składników mineralnych ,witamin, a także flawonoidów ,polifenoli i antyoksydantów, działających przeciwstarzeniowo. Reguluje poziom neuroprzekaźników w mózgu, takich jak serotonina (odpowiedzialna za układ nerwowy, przeciwdziałająca depresji) i endorfiny (poprawiające samopoczucie).
    Czekolada zawiera spore ilości magnezu, który niweluje stres, oraz inne dobroczynne substancje aktywne, które skutecznie odstresowują, jednocześnie odżywiając ciało.
    Czekoladę po podgrzaniu z powodzeniem wykorzystać można jako środek do masażu, czy odżywczo-relaksującą maseczkę na ciało i twarz, jednak skuteczne i wygodniejsze są również gotowe preparaty zawierające ten składnik.

    Organique SPA Academie Body Butter Chocolate
    Organique SPA Academie Bath Terapy Bath Foam
    Jane Iredale Chococholicks
  • ŻEŃ-SZEŃ – jest to korzeń, gatunek byliny, uważany za skuteczny afrodyzjak, oraz roślinę leczniczą. Już w starożytności wierzono, że im korzeń jest bardziej podobny do ludzkich kształtów , tym większe posiada właściwości lecznicze.
    Obecnie żeń-szeń jest stosowany również w kosmetyce. Jego wyciąg ma znaczenie dla  cer starzejących się, gdyż stymuluje odnowę komórek naskórka, poprawia ukrwienie , reguluje gospodarkę wodno-lipidową. Wykorzystywany jest również w preparatach na porost włosów ,pobudzając ukrwienie.Korzeń żeń-szenia działa tonizująco, energetyzująco, ze względu na dużą zawartość witamin i składników odżywczych.
    Ta specyficzna bylina uważana jest nawet za narkotyk, gdyż dodaje energii, poprawia aktywność, jak również podnosi libido.

    Mon Rin Energizing Concentrate
    Declare Energy Body Lotion
    Declare Energizing Shower Gel
  • TRUFLA BIAŁA- inaczej trufla piemoncka, jest to grzyb mikoryzowy, najliczniej występujący we włoskich Alpach, rosnący blisko drzew na terenach wapiennych.
    To najcenniejszy afrodyzjak, najrzadziej spotykany spośród trufli. Pobudza zmysły, budzi pożądanie płci przeciwnej.
    Białe  trufle posiadają oryginalny, intensywny aromat. Najczęściej stosuje się je do celów kulinarnych, ale wykorzystywane są również w kosmetologii i kosmetyce. Zawierają witaminy z grupy B WITAMINY Z GRUPY B - w kosmetyce zastosowanie znajdują: witamina B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (witamina PP, niacyna), B5 (pantenol, kwas pantotenowy), B6 (pirydoksyna), B9 (kwas foliowy) oraz B12 (kobalamina). Wszystkie są rozpuszczalne w wodzie. Stosowane są one w wielu produktach kosmetycznych takich jak: żele pod prysznic, kremy do twarzy, szampony, maski i odżywki do włosów, toniki, balsamy, kosmetyki do i po opalaniu. Kompleks witamin B wyraźnie poprawia kondycję komórek skóry, a także włosów i paznokci. Posiada właściwości zmiękczające, nawilżające oraz regulujące proces keratynizacji. Witaminy z grupy B znajdują się w produktach stosowanych przy chorobach łojotokowych skóry, trądziku wypadaniu włosów oraz łupieżu. Są cennym dodatkiem w pielęgnacji zwłaszcza suchej i bardzo suchej skóry. Najczęściej w kosmetykach występują witamina B3, B5 oraz B9. Niacyna ogranicza nadmierne wydzielanie sebum, stąd tak szerokie jej zastosowanie w preparatach przeciwtrądzikowych, a także zmniejsza zaczerwienienia oraz chroni skórę przed utratą wilgoci. Pantenol przyspiesza proces regeneracji skóry, koi podrażnienia i oparzenia słoneczne, silnie i długotrwale nawilża, poprawia stan paznokci i włosów. Witamina B9 stosowana jest w pielęgnacji cery dojrzałej, ponieważ doskonale chroni przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych tym samym opóźniając proces starzenia. , cenne dla naszej skóry, paznokci i włosów, liczne aminokwasy i AMINOKWASY – związki naturalne, składowe białek. Aminokwasy zastosowane w kosmetykach działają powierzchniowo, nawilżają, utrzymują prawidłowe pH skóry. dodawane są do preparatów jako substancje odżywcze, pobudzające syntezę( łączenie) fibroblastów- komórek skóry właściwej, produkujących kolagen KOLAGEN - białko występujące w organizmie w tkance łącznej. Kolagen wykorzystywany w kosmetyce jako składnik ujędrniający i odmładzający. Współczesna kosmetyka bazując na takim składniku jak kolagen stawia wyzwanie procesom starzenia się skóry. Pomaga usunąć zmarszczki, poprawia sprężystość i gęstość skóry, dodaje objętości i wygładza. Kolagen jest również istotnym składnikiem kosmetyków pomagających zwalczać rozstępy i blizny, żylaki, wspomaga leczenie trądziku, wzmacnia stawy, poprawia kondycję włosów i paznokci. Produktów z zawartością kolagenu z powodzeniem mogą używać osoby o skórze wrażliwej, alergicznej i atopowej, gdyż kolagen nie powoduje reakcji uczuleniowych. i elastynę. Są składnikiem NMF NMF – naturalny czynnik nawilżający stanowi 15 – 20% całkowitej masy warstwy rogowej naskórka. Składa się z aminokwasów, kwasu piroglutaminowego, mleczanu, moczniku oraz sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforanu, chlorków, a także amoniaku. Zapewnia wysokie oraz długotrwałe nawilżenie, a także mechaniczną ochronne skóry przed czynnikami zewnętrznymi. Odpowiada za zdolność do wiązania się wody oraz wpływa na elastyczność warstwy rogowej. (naturalnego czynnika nawilżającego), regulują nawilżenie skóry, przyspieszają regenerację, działają przeciwzapalnie i podnoszą odporność skóry. Są antyutleniaczami, działają przeciwstarzeniowo. alfahydroksykwasy, dzięki czemu działają silnie regenerująco, odmładzająco i pojędrniająco.

    Environ Advanced Vitamin Face Therapy

    Academie Nourishing Cream Save Miracle
  • BIAŁE PIŻMO- Jest to substancja naturalna, obecnie jedna z najdroższych i najcenniejszych na świecie. Pozyskiwana jest jako wydzielina gruczołów samców jelenia piżmowego.
    Białe piżmo posiada specyficzną ,słodką woń, traktowaną jako silny afrodyzjak już za czasów starożytnych.
    Ze względu na objęcie całkowitą ochroną jelenia piżmowego, olejek o podobnych właściwościach uzyskuje się również z rośliny o nazwie hibiskus piżmowy, jednak najczęściej sosuje się piżmo syntetyczne. Isnieje również naturalna substancja, pochodząca z wnętrzności wielorybów, o nazwie Ambra, wykazująca podobne działanie do białego piżma.

    Innosearch Laboratorios Skin Recovery Post Treatment
  • FIGI- owoce drzewka figowego, pochodzącego prawdopodobnie z Azji. Mają wiele pozytywnych właściwości. Owoce figowca obniżają poziom cholesterolu CHOLESTEROL - lipid z grupy steroidów, jest składnikiem, który naturalnie występuje w cemencie międzykomórkowym rogowej warstwy naskórka oraz w sebum. Pozyskuje się go z lanoliny. Nie ma zdolności rozpuszczania w wodzie. Wpływa na konsystencję preparatów kosmetycznych (zwiększa ich lepkość). Jest emolientem. Na powierzchni naskórka tworzy ochronny film, który zapobiega utracie (wyparowywaniu) wilgoci. Cholesterol posiada właściwości kondycjonujące (wygładzające i zmiękczające) dlatego jest cennym składnikiem szamponów, odżywek i masek do włosów. Nadaje im połysk, przywraca naturalny blask i gładkość. Cholesterol natłuszcza i zmiękcza naskórek, dlatego stosowany jest w maściach dla osób cierpiących na łuszczycę i atopowe zapalenie skóry (AZS). Wykorzystywany jest także jako emulgator W/O, który umożliwia powstanie emulsji (stąd jego obecność w recepturach kremów, balsamów i mleczek). Niestety ze względu na jego komedogenność może powodować zatykanie ujść gruczołów łojowych, a tym samym powstawanie zaskórników. Składnik ten łatwo penetruje warstwę rogową naskórka, a także zwiększa przenikanie innych substancji aktywnych zawartych w kosmetykach. Cholesterol uzupełnia brakujące elementy lipidowe cementu międzykomórkowego. Doskonale sprawdza się w formułach preparatów stosowanych do pielęgnacji skóry podrażnionej po peelingach, kuracjach retinoidami lub zabiegach z zakresu medycyny estetycznej (np. laseroterapii). we krwi, wspomagają walkę z anemią, działają na problemy z osteoporozą, a ponadto pomagają zwalczać stres. Zawierają liczne pierwiastki bilogicznie czynne, jak witaminy, głównie C i B, sole mineralne, a także pektyny i celulozę.
    Figi są znane jako owoce wzbogacające miłość fizyczną. W starożytnej Grecji były darem bogini Demeter- patronki płodności. Działąją antybakteryjnie, wzmacniająco, antyrodnikowo , wspomagają odporność organizmu, a także chronią przed szkodliwym działaniem promieni UV.

    Pat&Rub Conditioner Regeneration

    Glymed Plus Protection Serum
  • YLANG-YLANG – to olejek ylangowy, pozyskiwany w procesie destylacji kwiatów drzewka kanangowego, rosnącego na Madagaskarze i wyspie Reunion. Posiada liczne własciwości stosowane w farmakologii i kosmetyce.
    Olejek ylang-ylang to afrodyzjak, głównie ze względu na swoje działanie wywołujące euforię. Posiada właściwości odprężające, łagodzące i uspakajające, stąd też często wykorzystywany jest w aromaterapii.
    Pomaga również w stanach napięcia nerwowego, bezsenności, depresji.
    Ylang-ylang stosowany jest w kosmetykach do cery tłustej i trądzikowej, w preparatach do pielęgnacji tłustych i wypadających włosów. Posiada również działanie ujędrniające i antycellulitowe.

    Pat&Rub Body Balm Relaxing
    Pat&Rub Body Oil Relaxing
  • ANANAS- to soczysty owoc rosnący w Ameryce Południowej, znany ze swojego specyficznego kształtu, przypominającego sosnę. Od wielu pokoleń jest uznawany za skuteczny afrodyzjak. Tworzono z niego silnie pobudzający zmysły eliksir miłości. Posiada niezwykłe walory, jak kuszący, zapach i smakowity , słodki miąższ.
    Ananasy to cenne źródło witamin, głównie A, C, PP, B, oraz minerałów, jak żelazo , fosfor, sód, potas, magnez czy wapń. Likwiduje niestrawność, poprawia pracę naczyń wieńcowych, wątroby i nerek. Łagodzi obrzęki i stany zapalne, wspomaga gojenie i skraca czas rekonwalescencji.
    W kosmetyce wykorzystywany do produkcji peelingów enzymatycznych oraz preparatów wyszczuplających, głównie ze względu na zawartość bromeliny- enzymu rozkładającego białko.

    Mon Rin Conditioner Tropicsl Fruits Perfume
  • IMBIR- jedna z najstarszych roślin wykorzystywanych w lecznictwie, ale również w gastronomii i kosmetyce.
    Kłącze imbiru wspomaga układ trawienny, skutecznie rozgrzewa, stymuluje krążenie krwi. W kosmetyce wykorzystywany jest do produkcji preparatów wyszczuplających i  zwalczających cellulit.
    Imbir uznawany jest za afrodyzjak, ze względu na zawartość ostrych substancji, które pobudzają ukrwienie, a więc wzmagają intensywność doznań. Zwany jest rośliną "rozpalającą ogień w ciele".

    Pat&Rub Body Butter Warming Up
    Fake Bake Oil Free Mistifier
    Pat&Rub Body Oil Warming Up
    Pat&Rub Body Washing Gel Warming Up

Mając do wyboru tak szeroką gamę produktów i substancji pobudzających zmysły, mamy możliwość przygotowania niezwykłej kolacji, zmysłowej kąpieli, czy odprężającego masażu na wyjątkowy Dzień Zakochanych. Warto jednak pamiętać, iż najcenniejszym afrodyzjakiem jest jednak nasza uroda, zdrowa i piękna, odpowiednio wypielęgnowana skóra , a przede wszystkim urok osobisty.

 
 

PUBLIKACJE PRASOWE Zobacz wszystkie

Akceptujemy płatności
Partnerzy
Google+