Żurawina w kosmetyce - owoc młodości i zdrowia

Z dnia: 05-02-2016

Żurawina w kosmetykach co daje, czy warto stosować kosmetyki z żurawiną

Od niedawna żurawina zaczęła być doceniana w Polsce, nie tylko jako dodatek do wypieków, ale też jako dobroczynnie działający ekstrakt w kosmetyce. W lecznictwie ludowym owoce żurawiny stosowane były od wieków, ponieważ posiadają niesamowicie szeroki wachlarz witamin i minerałów w swoim składzie.

 

Żurwaina jest bogata w:

- witaminę C, witaminę A, a także witaminy z grupy B WITAMINY Z GRUPY B - w kosmetyce zastosowanie znajdują: witamina B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (witamina PP, niacyna), B5 (pantenol, kwas pantotenowy), B6 (pirydoksyna), B9 (kwas foliowy) oraz B12 (kobalamina). Wszystkie są rozpuszczalne w wodzie. Stosowane są one w wielu produktach kosmetycznych takich jak: żele pod prysznic, kremy do twarzy, szampony, maski i odżywki do włosów, toniki, balsamy, kosmetyki do i po opalaniu. Kompleks witamin B wyraźnie poprawia kondycję komórek skóry, a także włosów i paznokci. Posiada właściwości zmiękczające, nawilżające oraz regulujące proces keratynizacji. Witaminy z grupy B znajdują się w produktach stosowanych przy chorobach łojotokowych skóry, trądziku wypadaniu włosów oraz łupieżu. Są cennym dodatkiem w pielęgnacji zwłaszcza suchej i bardzo suchej skóry. Najczęściej w kosmetykach występują witamina B3, B5 oraz B9. Niacyna ogranicza nadmierne wydzielanie sebum, stąd tak szerokie jej zastosowanie w preparatach przeciwtrądzikowych, a także zmniejsza zaczerwienienia oraz chroni skórę przed utratą wilgoci. Pantenol przyspiesza proces regeneracji skóry, koi podrażnienia i oparzenia słoneczne, silnie i długotrwale nawilża, poprawia stan paznokci i włosów. Witamina B9 stosowana jest w pielęgnacji cery dojrzałej, ponieważ doskonale chroni przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych tym samym opóźniając proces starzenia.  

- kwas: cytrynowy, kwas jabłkowy, kwas chinowy 

- cukry: fruktoza, glukoza

- flawonoidy, antocyjany

- mikroelementy: żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, jod

- błonnik

- węglowodany

 


Współcześnie, żurawina polecana jest w przypadku wielu schorzeń, takich jak: zapalenie pęcherza moczowego, choroby z powodu Helicobacter Pylori, przeziębienia, gościec, wirus opryszczki. Żurawina zawiera duże ilości flawonoidów, dzięki czemu jest wspaniałym antyoksydantem, który stymuluje odnowę komórkową skóry. Według naukowców, to flawonoidy powstrzymują tworzenie się zakrzepów krwi, rozszerzają naczynia krwionośne, zmniejszają ryzyko chorób wieńcowych.


Kolejnymi związkami o dobroczynnych właściwościach, jakie zawiera żurawina to taniny (skondensowane) – powstrzymują one niektóre bakterie wywołujące choroby wrzodowe. Roślina ta ma także działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego świetnie się sprawdza w przypadku pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej.


Żurawina jest również zalecana dla osób z menopauzą, zapobiega uderzeniom gorąca w tym okresie, oraz nagłym zaczerwienieniom. Osoby stosujące dietę dla uzupełnienia mogą korzystać z soków żurawinowych, ponieważ żurawina działa odtruwająco, usuwa toksyny z organizmu, pomaga regulować przemianę materii. W 1998 roku, naukowcy wykazali, iż żurawina ogranicza ilość bakterii w jamie ustnej, zmniejszając zapadalność na choroby dziąseł oraz osadzania się kamienia.


Co ciekawe, niedawno naukowcy odkryli iż żurawina hamuje komórki nowotworowe. U osób, których dieta była bogata w soki żurawinowe, komórki nowotworowe rozwijały się zdecydowanie rzadziej. Naukowcy są także zdania, iż żurawina zmniejsza rozległość zawału, zawarte w niej antyoksydanty Antyoksydanty, deoksydanty, przeciwutleniacze - wszystkie terminy dotyczą substancji neutralizujących wolne rodniki WOLNE RODNIKI – to reaktywne cząsteczki tlenu. Powstają w wyniku reakcji oksydacyjnych (utleniania) w organizmie człowieka. Jest to zjawisko naturalne i potrzebne, jednak przy nadmiernym nasileniu prowadzi do procesów degeneracyjnych organizmu, powodując groźne choroby. Są to cząsteczki rakotwórcze. Uszkadzają błonę komórkową, niszczą cząsteczki DNA, są główną przyczyną objawów starzenia się. . Funkcjonowanie tych związków polega w głównej mierze na zapobieganiu powstawania wolnych rodników, unieszkodliwiania istniejących już cząsteczek oraz naprawa wyrządzonych przez rodniki szkód. Antyoksydanty skutecznie przeciwdziałają procesom starzenia się skóry, niwelują skutki negatywnego wpływu czynników środowiskowych na skórę i organizm. Przeciwutleniacze chronią również przed niekorzystnym efektem palenia papierosów ,czy stosowania niezdrowej diety. nie utleniają cholesterolu CHOLESTEROL - lipid z grupy steroidów, jest składnikiem, który naturalnie występuje w cemencie międzykomórkowym rogowej warstwy naskórka oraz w sebum. Pozyskuje się go z lanoliny. Nie ma zdolności rozpuszczania w wodzie. Wpływa na konsystencję preparatów kosmetycznych (zwiększa ich lepkość). Jest emolientem. Na powierzchni naskórka tworzy ochronny film, który zapobiega utracie (wyparowywaniu) wilgoci. Cholesterol posiada właściwości kondycjonujące (wygładzające i zmiękczające) dlatego jest cennym składnikiem szamponów, odżywek i masek do włosów. Nadaje im połysk, przywraca naturalny blask i gładkość. Cholesterol natłuszcza i zmiękcza naskórek, dlatego stosowany jest w maściach dla osób cierpiących na łuszczycę i atopowe zapalenie skóry (AZS). Wykorzystywany jest także jako emulgator W/O, który umożliwia powstanie emulsji (stąd jego obecność w recepturach kremów, balsamów i mleczek). Niestety ze względu na jego komedogenność może powodować zatykanie ujść gruczołów łojowych, a tym samym powstawanie zaskórników. Składnik ten łatwo penetruje warstwę rogową naskórka, a także zwiększa przenikanie innych substancji aktywnych zawartych w kosmetykach. Cholesterol uzupełnia brakujące elementy lipidowe cementu międzykomórkowego. Doskonale sprawdza się w formułach preparatów stosowanych do pielęgnacji skóry podrażnionej po peelingach, kuracjach retinoidami lub zabiegach z zakresu medycyny estetycznej (np. laseroterapii). LDL, a regularne picie soku z żurawiny podnosi poziom cholesterolu CHOLESTEROL - lipid z grupy steroidów, jest składnikiem, który naturalnie występuje w cemencie międzykomórkowym rogowej warstwy naskórka oraz w sebum. Pozyskuje się go z lanoliny. Nie ma zdolności rozpuszczania w wodzie. Wpływa na konsystencję preparatów kosmetycznych (zwiększa ich lepkość). Jest emolientem. Na powierzchni naskórka tworzy ochronny film, który zapobiega utracie (wyparowywaniu) wilgoci. Cholesterol posiada właściwości kondycjonujące (wygładzające i zmiękczające) dlatego jest cennym składnikiem szamponów, odżywek i masek do włosów. Nadaje im połysk, przywraca naturalny blask i gładkość. Cholesterol natłuszcza i zmiękcza naskórek, dlatego stosowany jest w maściach dla osób cierpiących na łuszczycę i atopowe zapalenie skóry (AZS). Wykorzystywany jest także jako emulgator W/O, który umożliwia powstanie emulsji (stąd jego obecność w recepturach kremów, balsamów i mleczek). Niestety ze względu na jego komedogenność może powodować zatykanie ujść gruczołów łojowych, a tym samym powstawanie zaskórników. Składnik ten łatwo penetruje warstwę rogową naskórka, a także zwiększa przenikanie innych substancji aktywnych zawartych w kosmetykach. Cholesterol uzupełnia brakujące elementy lipidowe cementu międzykomórkowego. Doskonale sprawdza się w formułach preparatów stosowanych do pielęgnacji skóry podrażnionej po peelingach, kuracjach retinoidami lub zabiegach z zakresu medycyny estetycznej (np. laseroterapii). HDL (dobry cholesterol CHOLESTEROL - lipid z grupy steroidów, jest składnikiem, który naturalnie występuje w cemencie międzykomórkowym rogowej warstwy naskórka oraz w sebum. Pozyskuje się go z lanoliny. Nie ma zdolności rozpuszczania w wodzie. Wpływa na konsystencję preparatów kosmetycznych (zwiększa ich lepkość). Jest emolientem. Na powierzchni naskórka tworzy ochronny film, który zapobiega utracie (wyparowywaniu) wilgoci. Cholesterol posiada właściwości kondycjonujące (wygładzające i zmiękczające) dlatego jest cennym składnikiem szamponów, odżywek i masek do włosów. Nadaje im połysk, przywraca naturalny blask i gładkość. Cholesterol natłuszcza i zmiękcza naskórek, dlatego stosowany jest w maściach dla osób cierpiących na łuszczycę i atopowe zapalenie skóry (AZS). Wykorzystywany jest także jako emulgator W/O, który umożliwia powstanie emulsji (stąd jego obecność w recepturach kremów, balsamów i mleczek). Niestety ze względu na jego komedogenność może powodować zatykanie ujść gruczołów łojowych, a tym samym powstawanie zaskórników. Składnik ten łatwo penetruje warstwę rogową naskórka, a także zwiększa przenikanie innych substancji aktywnych zawartych w kosmetykach. Cholesterol uzupełnia brakujące elementy lipidowe cementu międzykomórkowego. Doskonale sprawdza się w formułach preparatów stosowanych do pielęgnacji skóry podrażnionej po peelingach, kuracjach retinoidami lub zabiegach z zakresu medycyny estetycznej (np. laseroterapii). ), którego niskie stężenie jest czynnikiem ryzyka chorób układu sercowo naczyniowego.


Żurawina została na nowo odkryta w kosmetyce, ze względu na wszechstronne spektrum działania na skórę:

 

 

  • doskonale nawilża skórę 
  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo 
  • liftinguje, większa gęstość skóry 
  • wzmacnia odporność skóry 
  • reguluje pH 
  • spowalnia proces starzenia się skóry 
  • dostarcza skórze wielu odżywczych substancji 
  • skóra jest jędrna i elastyczna

 

 

Żurawina to bardzo skuteczny preparat profilaktyczny, a także prewencyjny. Może być stosowana do każdego rodzaju skóry, szczególnie dojrzałej i zmęczonej. Regularne stosowanie żurawiny odwdzięczy się piękną, gładką i promienną skórą. Kosmetyki szczególnie wartościowe ze względu na zawartość żurawiny to:

 

Paulas Choice Skin Balancing Super Antioxidant Concentrate serum with retinol RETINOL – główna forma witaminy A w czystej postaci, stosowana w kosmetykach, która użyta w odpowiednim stężeniu i formule ulega w komórkach skóry przekształceniu do kwasu retinowego, wykazując wysoce efektywne działanie bez powodowania intensywnego podrażnienia skóry, charakterystycznego dla retinoidów na receptę.

Podstawowe efekty działania retinolu: poprawa struktury i spoistości naskórka, cofanie objawów fotostarzenia skóry, wygładzenie zmarszczek, poprawa owalu twarzy, ogólne pogrubienie i renowacja skóry, regulacja produkcji łoju i redukcja zmian trądzikowych,w tym blizn potrądzikowych, zwężanie porów skóry.
 - serum antyoksydacyjne

Medik8 Clay Mak - maseczka oczyszczająca z żurawiną i glinką

Organique Cranberry Body Butter - bogate, żurawinowe masło do ciała

Aromatherapy Associates Firming Eye Serum - napinające serum pod oczy

Purles 25 Sweet Red Berry Alginate ALGI – związki bogate w duże ilości protein, węglowodanów, witamin i mikroelementów. Wykazują działanie antyrodnikowe, wzmacniają ściany naczyń, poprawiają kondycję skóry. W kosmetykach pielęgnacyjnych odgrywają znaczącą rolę. Wykazują dużą zdolność przenikania w głąb warstwy rogowej naskórka, odżywiając ją od wewnątrz. Doskonale ujędrniają skórę, łagodzą podrażnienia, wpływają na usprawnienie procesów metabolicznych, a także skutecznie nawilżają. Mask - algi ALGI – związki bogate w duże ilości protein, węglowodanów, witamin i mikroelementów. Wykazują działanie antyrodnikowe, wzmacniają ściany naczyń, poprawiają kondycję skóry. W kosmetykach pielęgnacyjnych odgrywają znaczącą rolę. Wykazują dużą zdolność przenikania w głąb warstwy rogowej naskórka, odżywiając ją od wewnątrz. Doskonale ujędrniają skórę, łagodzą podrażnienia, wpływają na usprawnienie procesów metabolicznych, a także skutecznie nawilżają. żurawinowe

 
 

PUBLIKACJE PRASOWE Zobacz wszystkie

Akceptujemy płatności
Partnerzy
Google+