zamknij
  • Do każdego zamówienia próbki gratis
  • Zwrot produktów nawet do 90 dni

Astaksantyna

Astaksantyna- uznawana w kosmetyce za najsilniejszy antyoksydant, zapobiega poparzeniom słonecznym.

Astaksantyna jest naturalnym związkiem z grupy karotenoidów, substancją odżywczą, występującą najczęściej w postaci czerwonego barwnika w organizmach żywych. Jest wytwarzana przez jeden z gatunków alg (Haematoccous pluvialis), w celu ochrony przed promieniowaniem słonecznym i utratą składników odżywczych.
Źródłem astaksantyny oprócz alg, są między innymi łososie. Substanacja ta odpowiada za ich barwę, a także dodaje energii.

Astaksantyna jako karotenoid jest związkiem znacznie silniejszym od beta-karotenu, witaminy E, luteiny, czy likopenu. Łatwo przenika przez skórę i błony komórkowe. Jest rewelacyjnym "zmiataczem" wolnych rodników, a także chroni skórę przed uszkodzeniami, zwiększając jej wytrzymałość i  odpornośc na urazy.
Astaksantyna skutecznie łagodzi stany zapalne, chroni przed uszkodzeniami DNA, zmniejsza ryzyko zachorowań na raka skóry.

Ponadto substancja ta jest stosowana w celu redukcji zmarszczek i poprawy kolorytu oraz ogólnego stanu i wyglądu skóry.



 
 

PUBLIKACJE PRASOWEZobacz wszystkie

Akceptujemy płatności
Partnerzy
Google+