zamknij
  • Do każdego zamówienia próbki gratis
  • Zwrot produktów nawet do 90 dni
  • Darmowa Dostawa

DHA

DHA-dihydroksyaceton, związek występujący naturalnie, stosowany w kosmetyce i lecznictwie. DHA posiada właściwości samoopalające, daje efekt brązowienia skóry.

DHA zwany jest "sztucznym opalaczem". Opalony odcień skóry powstaje z połączenia DHA z aminokwasami zawartymi w warstwie rogowej naskórka, w reakcji Maillarda. Po upływie około 6 godzin prowadzi ona do powstawania melanoidyn- barwnych związków. Towarzyszy temu specyficzny zapach spalonej skóry. Zabarwienie znika w ciągu 6 dni wskutek złuszczania się naskórka, dlatego tez aplikację preparatem należy regularnie powtarzać, by osiągnąć zamierzony, długotrwały efekt opalenizny.

Zabarwienie rozwija się najlepiej w środowisku pH zasadowym oraz pod wpływem ciepła.

DHA jest stosowany w produkcji kremów, balsamów, chusteczek, lotionów, czy spayów samoopalających. Preparaty z zawartością tej substancji muszą posiadać datę ważności, gdyż po upływie roku tracą połowę swojego skutecznego działania.

DHA nie chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego.



 
 

PUBLIKACJE PRASOWEZobacz wszystkie

Akceptujemy płatności
Partnerzy
Google+