zamknij
  • Do każdego zamówienia próbki gratis
  • Zwrot produktów nawet do 90 dni

Hydrochinon

Hydrochinon- organiczna substancja chemiczna.Hydrochinon stosowany jest w kosmetyce jako silny składnik rozjaśniający.

Substancja ta występuje w środowisku naturalnym zarówno w postaci wolnej , jak i w formie beta-glukozydu, zwanego arbutyną. Hydrochinon hamuje reakcje chemiczne , prowadzące do produkcji melaniny. Blokuje powstawanie nowych melanocytów. Hydrochinon jest całkowicie bezpieczny dla organizmu, nie powoduje alergii czy podrażnień. Słabo przenika przez skórę. Jego działanie nasila się w połączeniu z kwasem glikolowym.

Najwięcej przebarwień pojawia się u osób po 50 roku życia (90%), a nawet u osób już po 30 roku życia. Pojawiają się głównie w okolicach twarzy, szyi i dekoltu, oraz a dłoniach.

Hydrochinon to jedna z najbardziej efektywnych substancji likwidujących przebarwienia powstałe wskutek nadmiernej ekspozycji słonecznej, zmian hormonalnych, czy chorób wątroby. Niweluje ostudy, piegi, czy plamy soczewicowate. W kosmetyce stosuje się go w stężeniu 2%.

 

PUBLIKACJE PRASOWEZobacz wszystkie

Akceptujemy płatności
Partnerzy
Google+