zamknij
  • Do każdego zamówienia próbki gratis
  • Zwrot produktów nawet do 90 dni

Kaolin

Kaolin- inaczej glinka biała/porcelanowa. Kaolin znajduje zastosowanie w kosmetyce najczęściej jako składnik maseczek oczyszczających.

Jest to naturalny minerał z rodziny krzemianów, skała osadowa ilasta. Charakteryzuje go biała barwa, elastyczność, kruchość, delikatność, łatwo rozciera się w palcach. Kaolin bezproblemowo przechodzi w stan zawiesiny, jest substancją drobnokrystaliczną, obojętną chemicznie. Często stosowany jest w przemyśle chemicznym i papierniczym.

Kaolin zawiera sole mineralne i minerały, takie jak związki krzemu, wapnia, glinu, miedzi, cynku, fosforu, magnezu, czy aluminium.

Glinka biała posiada cenne właściwości, które mają swoje uzasadnienie w kosmetyce. Najczęściej jej proszkowa forma wykorzystywana jest do sporządzania masek o działaniu antytrądzikowym, antyłojotokowym i oczyszczającym. Kaolin posiada właściwości ściągające, zwężające pory, przeciwbakteryjne, absorbcyjne, odtruwające. Świetnie matuje, usuwając nadmiar sebum i oczyszcza cerę z wszelkich zanieczyszczeń.

Substancja ta jest składnikiem wszelkich kosmetyków mineralnych, pudrów, podkładów, cieni, czy róży. jego jedwabista konsystencja ułatwia rozprowadzanie kosmetyku na skórze. Posiada słabe właściwości kryjące i może nadawać delikatnie białego koloru.



 
 

PUBLIKACJE PRASOWEZobacz wszystkie

Akceptujemy płatności
Partnerzy
Google+