zamknij
  • Do każdego zamówienia próbki gratis
  • Zwrot produktów nawet do 90 dni

Krzemian

Krzemian- należy do grupy naturalnych minerałów, tworzących skorupę ziemską. W kosmetyce krzemian stosowany jest jako wypełniacz i środek matujący.

Istnieje około 500 rodzajów krzemianów. W kosmetyce najczęściej stosowany jest krzemian magnezowo-aluminiowy, krzemian glinu (kaolin), krzemian magnezu, żelaza (talk), oraz krzemian sodu.

Krzemiany są świetnymi środkami absorbcyjnymi, które zastosowane w kosmetykach pochłaniają nadmiar sebum, matują, a także sprawiają, że kosmetyk lepiej rozprowadza się na skórze. Stosowane są również jako składnik peelingu, delikatnie złuszczając i mechanicznie oczyszczając skórę. Szczególnie wykorzystywane są w wyrobach nadających delikatnie białego zabarwienia, w produktach do makijażu, głównie w pudrach, podkładach, cieniach, różach i kosmetykach mineralnych.

Krzemiany mają właściwości przeciwłojotokowe, a kosmetyki z ich zawartością polecane są dla skór tłustych, mieszanych i trądzikowych.


 
 

PUBLIKACJE PRASOWEZobacz wszystkie

Akceptujemy płatności
Partnerzy
Google+