zamknij
  • Do każdego zamówienia próbki gratis
  • Zwrot produktów nawet do 90 dni

Kwasy PHA

Kwasy PHA-kwasy hydroksylowe najnowszej generacji. W kosmetyce kwasy PHA zastosowanie mają głównie jako substancje złuszczające dla cer wrażliwych.

Do kwasów PHA zaliczamy:

  • Kwas laktobionowy
  • Glukonolakton
  • Glukoheptanolakton

 

Kwasy poli-hydroksylowe (PHA) działaniem i swymi właściwościami są porównywane do kwasów AHA, jednak działąją znacznie łagodniej. Posiadają cząsteczkę dużych rozmiarów, dzięki czemu nie mają możliwości łatwego i szybkiego przedostania się w głębsze warstw skóry, a co za tym idzie- nie powodują efektów ubocznych takich jak pieczenie, swędzenie, zaczerwienienie i nadmierne łuszczenie się skóry. Wymagają pH 3-4, a ich najniże skuteczne stężenie to 5%.

PHA z powodzeniem mogą być wykorzystywane w zabiegach dla cer wybitnie wrażliwych, naczyniowych, z trądzikiem różowatym, łuszczycą, czy egzemą.

Wykazują działanie przeciwpodrażnieniowe, antyrodnikowe, przeciwzmarszczkowe i odmładzające, pobudzają fibroblasty do syntezy kolagenu i elastyny, utrzymują odpowiedni poziom nawilżenia dzięki zdolności wiązania wody. Ponadto złuszczają zrogowaciałą skórę i pobudzają komórki do odnowy, zwiększają grubość skóry i wzmacniają jej barierę lipidową.

Kwasy PHA można stosować w okresie letnim, gdyż nie zwiększają wrażliwości skóry na promieniowanie UV.



 
 

PUBLIKACJE PRASOWEZobacz wszystkie

Akceptujemy płatności
Partnerzy
Google+