zamknij
  • Do każdego zamówienia próbki gratis
  • Zwrot produktów nawet do 90 dni

Olej manuka

Olej manuka-zwany również olejkiem Tairawhiti Manuka, naturalny surowiec roślinny, wykorzystywany w kosmetyce głównie ze względu na swoje antyseptyczne działanie.

Olej manuka pozyskiwany jest z drzewa Lepospermum Scoparium rosnącego w Nowej Zelandii w procesie destylacji parowej gałązek tej rośliny. Istnieje różnorodne zastosowanie tego olejku, głównie w lecznictwie i kosmetyce. Polecany jest w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, poprawia ogólną odporność organizmu, zapobiega depresjom i stanom napięcia nerwowego, łagodzi również objawy menopauzy.

Olej manuka wykazuje działanie przeciwzapalne, łagodzące podrażnienia, przyspieszające gojenie, zwalcza trądzik, a nawet opryszczkę. Świetnie koi skórę podrażnioną w wyniku ekspozycji na promieniowanie UV.

W przemyśle kosmetycznym jest wykorzystywany głównie ze względu na swoje antybakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości. Jest substancją naturalnie konserwującą produkty.

Stosowany jest w produkcji wszelkich kremów, balsamów, maści, żeli do ciała i stóp, szamponów leczniczych (skuteczny w zwalczaniu łupieżu oraz wszy), a także dezodorantów i past do zębów.
Stosowany jest w stężeniu do 1%.


 
 

PUBLIKACJE PRASOWEZobacz wszystkie

Akceptujemy płatności
Partnerzy
Google+