zamknij
  • Do każdego zamówienia próbki gratis
  • Zwrot produktów nawet do 90 dni

Skwalen

Skwalen- substancja naturalnie występująca w organizmie, jeden ze składników łoju. Skwalen stosowany jest w kosmetyce jako skwalan, substancja silnie nawilżająca.

Skwalen jest wielonienasyconym węglowodorem, wchodzi w skład naturalnego płaszcza hydrolipidowego skóry. Wysoka jego zawartość znajduje się w wątrobie niektórych gatunków rekina, a także w roślinach, takich jak oliwki, palmy, czy nasiona amarantusa. U człowieka najwięcej skwalenu znajduje się w komórkach skóry oraz komórkach tętnic.

Skwalen jest substancją, która poprawia elastyczność skóry, pomaga zachować jej zrowy wygląd, likwiduje nadmierne rogowacenie i zwiększa dotlenienie komórek. Niestety z wiekiem organizm traci zdolność do produkowania tej substancji, dlatego ważne jest stosowanie preparatów z jej zawartością.

Skwalen jest skłanikiem nietrwałym, dlatego też stworzono substancję o większej stabilności, która zawarta w preparacie kosmetnycznym utrzymuje się w nim znacznie dłużej, bez konieczności zastosowania konserwantów. Składnik ten nazywany jest skwalanem. Ma on postać bezzapachowego, bezbarwnego olejku.

Skwalen chroni przed czynnikami zewnętrznymi oraz posiada działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Ponadto łagodzi podrażnienia skóry, regeneruje i przyspiesza gojenie się ran. Wykazuje również właściwości odtoksyczniające.



 
 

PUBLIKACJE PRASOWEZobacz wszystkie

Akceptujemy płatności
Partnerzy
Google+