zamknij
  • Do każdego zamówienia próbki gratis
  • Zwrot produktów nawet do 90 dni

Soja/Wyciąg z soi

Soja- roślina, której owocem jest strąk zawierający jadalne nasiona. W kosmetyce wykorzystywana jest jako substancja ochronna i nawilżająca w postaci oleju sojowego.

Nasiona soi mają szerokie zastosowanie w przemyśle żywnościowym, w kosmetologii i medycynie. Są bogate w składniki odżywcze, takie jak: białka (40%), tłuszcze (20%), węglowodany, lecytynę, sitosterole, sole mineralne, saponiny, flawonoidy, cholinę i witaminy (A, E, PP, B1,B2). Wykazują działanie obniżające poziom tłuszczu we krwi, są antynowotworowe, regulują poziom żeńskich hormonów płciowych (estrogenów). Ponadto soja posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, reguluje poziom cukru we krwi.

Zawartość lecytyny w nasionach soi opóźnia procesy starzenia, sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu nerwowego.

W kosmetyce i medycynie największym zainteresowaniem cieszy się pozyskiwany z nasion soi olej. Zawiera aż 80% NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), które są niezbędne do utrzymania prawidłowego stanu zdrowia i nawiżenia skóry. Jest komponentem wielu kremów, balsamów, maseczek i mleczek do twarzy i ciała, olejków i kremów do masażu.
Olej sojowy zawarty w preparacie kosmetycznym wykazuje działanie ochronne, łagodzące, nawilżające, przeciwzapalne i delikatnie natłuszczające. Produkty z jego zawartością polecane są dla osób o cerze dojrzałej, starzejącej się, suchej i zwiotczałej. Olej sojowy z powodzeniem może być stosowany również przez osoby o wrażliwej i naczynkowej skórze.



 
 

PUBLIKACJE PRASOWEZobacz wszystkie

Akceptujemy płatności
Partnerzy
Google+